Ječam je stara žitarica koja se stoljećima koristi u pripremi raznih jela, od gustih juha i variva poput najpopularnijeg takvog jela - ričeta, ali i za pripremu doručka, zdravih slastica i beskofeinske kave.
Predlažemo da je isprobate u orzotu i to u kombinaciji s brokulom. Naziv orzoto dolazi od talijanskog orzotto koji je spoj riječi orzo (ječam) i risotto (rižoto). Orzoti su iznimno popularni u sjevernoistočnoj Italiji, punog su okusa i savršeno se kombiniraju s mnogim namirnicama pa je lako pripremiti ukusan obrok. Za pripremu jela ječam najprije treba skuhati ili uz stalno podlijevanje pirjati otprilike pola sata kako bi zrno omekšalo, otvorilo se u punoći i okusu. Pirjati možete uz jušne temeljce kao i vodu od kuhanja npr. šparoga ili brokula uz dodavanje začina po ukusu.
Sastojci:
- 200 g ječma
- 300 g brokule
- 2 češnja češnjaka
- 100 g parmezana
- 1 dl vrhnja za kuhanje
- limunov sok
- sol, papar
Priprema:
Skuhajte ječam u slanoj vodi. Isperite pod mlazom hladne vode i ocijedite. Skuhajte brokulu narezanu na cvjetiće. Na malo zagrijanog maslinova ulja dodajte brokulu i ječam, po potrebi malo vode od kuhanja brokule te vrhnje za kuhanje. Promiješajte i kada se sve namirnice povežu, začinite po želji i dodajte malo limunova soka. Poslužite uz ribani parmezan.