Složenac od patlidžana brzo je i jedostavno jelo koje je gotovo za 45 minuta, a priprema se od patlidžana, sira i passate od rajčice. Popržite patlidžan i posložite ga u posudu za pečenje u slojevima s umakom od rajčice i sirom. Ovo jelo poslužite kao predjelo, prilog ili glavno jelo.
Sastojci:
- maslinovo ulje
- luk
- 2 češnja češnjaka
- 700 g passate
- 6 rajčica
- origano
- 1 žličica šećera
- 3 srednja patlidžana
- 500 g bešamela
- 100 g tvrdog sira (naribani)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C, zagrijte ulje u tavi i lagano pržite luk 3-4 minute, dok ne omekša. Dodajte češnjak i kuhajte 2 minute. Dodajte passatu, nasjeckanu rajčnicu, origano i šećer te prokuhajte. Maknite s vatre i ostavite sa strane.
Zakuhajte veliku posudu s kipućom vodom, dodajte kriške patlidžana i kuhajte 5 minute dok ne omekšaju, ali da još uvijek zadrže svoj oblik. Stavite na papirnate salvete da se ocijede.
Ulijte pola umaka od rajčice na dno posude za pečenje od 1,5 litara. Na vrh stavite polovinu patlidžana i začinite po želji. Žlicom dodajte pola bešamela i pola sira. Ponovite s preostalim patlidžanom, umakom i bešamelom. Pospite preostalim sirom i pecite u pećnici 30 minuta.
Izvor: delicious.