Osim humusa i falafela, baba ganoush je jedan od najpopularnijih namaza porijeklom s Bliskog istoka. Priprema se od patlidžana i maslinovog ulja, ali možete da dodate i tahini i začine po želji. 

BIJELI AJVAR ILI MALIDŽANO: Namaz od patlidžana i zelenih paprika, a jedan sastojak daje mu poseban okus

Sastojci:

  • 2 pečena patlidžana srednje veličine
  • 1/4 šalice tahinija
  • 3 žlice limunovog soka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2-3 žlice maslinovog ulja
undefined
Shutterstock 

Priprema:

Patlidžan prerežite na pola, pa ga stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje i prelijte s malo maslinovog ulja. Posolite i popaprite te pecite na 220°C oko 45-60 minuta. Izvadite i stavite ga u blender s tahinijem, limunovim sokom, češnjakom i maslinovim uljem. Kada smjesa postane kremasta, prestanite miksati. Stavite u hladnjak na 30 minuta da se okusi prožmu. Ukrasite mljevenim papirom.