Patlidžan većini ne spada u najdraže namirnice, ali zato je parmigiana, talijansko jelo s ovim povrćem vrlo ukusno. Napravite parmigiana di melanzane s YouTube kanala Giallozafferano recipes.
Sastojci:
- 1,7 kg patlidžana
- 1 umaka od rajčice
- 500 g sira Mozarella
- 150 g parmezana
- 1 crni luk
- 1 šaka svježeg bosiljka
Priprema:
Patlidžan narežite na ploške (po dužini), pa popržite na ulju. Izvadite na ubrus, pa ostavite da se ocijedi. Na malo ulja u tavi popržiti sitno nasjeckani luk pa preliti paradajz sosom. Dodajte bosiljak i promiješajte pa kuhajte oko 50 minuta. Tepsiju premažite paradajz sosom, pa rasporedite patlidžan. Zatim pospite parmezanom i posložite nasjeckanu mozzarellu. Opet premažite paradajz sosom i posložite patlidžan, pa sireve. Tako slažite dok ne potrošite sve sastojke, a zadnji sloj neka budu sirevi. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30 minuta.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice