Patlidžan većini ne spada u najdraže namirnice, ali zato je parmigiana, talijansko jelo s ovim povrćem vrlo ukusno. Napravite parmigiana di melanzane s YouTube kanala Giallozafferano recipes.

Sastojci:

  • 1,7 kg patlidžana
  • 1 umaka od rajčice
  • 500 g sira Mozarella
  • 150 g parmezana
  • 1 crni luk
  • 1 šaka svježeg bosiljka

Priprema:

Patlidžan narežite na ploške (po dužini), pa popržite na ulju. Izvadite na ubrus, pa ostavite da se ocijedi. Na malo ulja u tavi popržiti sitno nasjeckani luk pa preliti paradajz sosom. Dodajte bosiljak i promiješajte pa kuhajte oko 50 minuta. Tepsiju premažite paradajz sosom, pa rasporedite patlidžan. Zatim pospite parmezanom i posložite nasjeckanu mozzarellu. Opet premažite paradajz sosom i posložite patlidžan, pa sireve. Tako slažite dok ne potrošite sve sastojke, a zadnji sloj neka budu sirevi. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30 minuta.