Parmigiana je laganija verzija poznatog jela s juga Italije koja se sastoji od naslaganih listova pečenih patlidžana, ukusnog umaka od rajčice s lukom i bosiljkom te sira. U nastavku donosimo recept za ovo popularno jelo.

Sastojci:

5 srednje velikih patlidžana
2 x 500 ml passate od rajčica
1 luk, nasjeckan
2 češnja češnjaka
5 x 125g kuglica mozzarelle
100 g naribanog parmezana ili grane padano
brašno
maslinovo ulje
šaka svježih listova bosiljka
sol
papar

Priprema:

Patlidžan operite i uzdužno narežite na tanke ploške debljine oko 0,5 cm. Posolite i ostavite neko vrijeme da otpusti gorčinu. Kad se ocijede isperite ih pod mlazom hladne vode, a zatim ih dobro posušite kuhinjskom krpom, a zatim osušene patlidžane uvaljajte s obje strane u brašno prije prženja.

U većoj tavi zagrijte veliku žlicu ulja te ih stavite pržiti oko 2-3 minute s obje strane sve dok ne dobiju zlatno žutu boju. Izvadite ih zatim i stavite na papirnate ručnike kako bi ste se riješili viška masnoće. Nastavite ih peći te dolijte ulje prije pečenja iduće ture.

parmigiana recept
moira-nazzari-Y9iaZNbUHtQ-unsplash 

Da biste pripremili umak od rajčica na malo maslinovog ulja stavite nasjeckani luk te nakon 5-6 minuta prženja kad postane staklast, dodajte nasjeckani češnjak i nakon minute uspite passatu od rajčice. Zasolite i popaprite, a kad provre smanjite temperaturu i kuhajte oko pola sata povremeno miješajući dok se umak ne reducira na polovicu.

U međuvremenu nasijecite mozzarellu i naribajte parmezan, a kad je umak gotov krenite sa završnim koracima.

U posudu za pečenje na dno stavite malo umaka od rajčice te poslažite sloj prženih patlidžana, dodajte još umaka i ravnomjerno ga rasporedite preko patlidžana. Ukrasite listićima bosiljka, a zatim pospite mozzarellu i naribani parmezan. Nastavite tim redoslijedom dok ne potrošite sastojke, a završni sloj treba se sastojati od umaka, mozzarelle, parmezana i bosiljka.

Pecite parmigianu oko 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C.