Tikvice su vladarice ljetnih jelovnika, ali uglavnom u slanim jelima. Ako tražite inspiraciju za nova jela s tikvicama, isprobajte ih iskoristiti za muffine, ali ne bilo kakve već u kombinaciji s čokoladom.
Recept za čokoladne muffine od tikvica
Sastojci:
- 300 g tikvica
- 100 g tamne čokolade
- 2 žlice kakaa
- 3 jaja
- 100 ml grčkog jogurta
- 160 g glatkog brašna
- 140 g integralnog brašna
- 130 g šećera
- 3 žlice meda
- 1 dl ulja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice cimeta
- sol
Priprema:
1. Čokoladu otopite na pari i ostavite da se ohladi, tikvice operite i ogulite. Ocijedite ih u cjedilu kako bi pustile višak tekućine.
2. Pomiješajte obje vrste brašna, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol, cimet.
3. U drugoj posudi izmiksajte jaje i šećer, oko minutu, zatim polako dodajte ulje nastavljajući miksati. Zatim ulijte jogurt, med i vaniliju i izmiksajte da se sve dobro sjedini.
4. Dodajte ocijeđene naribane tikvice i sve kratko izmiksajte.
5. U smjesu dodajte suhe sastojke i miksajte na najmanjoj brzini, a na kraju umiješajte otopljenu čokoladu.
6. Smjesu ulijte u podmazane kalupe za muffine ili sami oblikujte male muffine i stavite ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite oko 20 minuta na 180 °C.