ČOKOLADNI MUFFINI S TIKVICAMA: Sočni i potpuno drugačiji zalogajčići s omiljenim ljetnim povrćem

Odlični za doručak, ali prefini i za druženja.

Shutterstock

Tikvice su vladarice ljetnih jelovnika, ali uglavnom u slanim jelima. Ako tražite inspiraciju za nova jela s tikvicama, isprobajte ih iskoristiti za muffine, ali ne bilo kakve već u kombinaciji s čokoladom.

Recept za čokoladne muffine od tikvica

Sastojci:

  • 300 g tikvica
  • 100 g tamne čokolade
  • 2 žlice kakaa
  • 3 jaja
  • 100 ml grčkog jogurta
  • 160 g glatkog brašna
  • 140 g integralnog brašna
  • 130 g šećera
  • 3 žlice meda
  • 1 dl ulja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/2 žličice cimeta
  • sol
Shutterstock 

Priprema:

1. Čokoladu otopite na pari i ostavite da se ohladi, tikvice operite i ogulite. Ocijedite ih u cjedilu kako bi pustile višak tekućine.

2. Pomiješajte obje vrste brašna, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol, cimet.

3. U drugoj posudi izmiksajte jaje i šećer, oko minutu, zatim polako dodajte ulje nastavljajući miksati. Zatim ulijte jogurt, med i vaniliju i izmiksajte da se sve dobro sjedini.

4. Dodajte ocijeđene naribane tikvice i sve kratko izmiksajte.

5. U smjesu dodajte suhe sastojke i miksajte na najmanjoj brzini, a na kraju umiješajte otopljenu čokoladu.

6. Smjesu ulijte u podmazane kalupe za muffine ili sami oblikujte male muffine i stavite ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite oko 20 minuta na 180 °C.