U nastavku vam donosimo sastojke i detaljan opis pripreme savršene smjese za muffine, koja nakon pečenja ostaje danima sočna.
Možete samo umiješati komadiće čokolade, ali možete isprobati i cijeli niz kombinacija okusa. Primjerice, pri samom kraju možete umiješati komadiće jabuke i cimet ili bijelu čokoladu i maline. Borovnica i brusnice su također dobar izbor, kao i ušećerena korica naranče te kombinacija maka i limuna. Odabir prepuštamo vama!

Imajte na umu da su sastojci u nastavku dostatni za pripremu 12 standardnih muffina.

Univerzalna smjesa za muffine

Sastojci:

  • 220 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode
  • 1/2 žličice soli
  • 120 g maslaca
  • 150 g smeđeg šećera
  • 2 jaja (L)
  • 120 g jogurta
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 60 ml mlijeka

Priprema:

  1. U posudi pomiješajte sve suhe sastojke: glatko brašno, prašak za pecivo, sodu i sol.
  2. U velikoj posudi izmiksajte omekšali maslac sa smeđim šećerom. Kad smjesa postane pahuljasta, dodajte jedno po jedno jaje, jogurt, ekstrakt vanilije i mlijeko. Miksajte dok se sastojci ne sjedine.
  3. Špatulom umiješajte suhe sastojke. Dobro promiješajte pa na kraju dodajte dodatke po želji.
  4. U kalup za muffine stavite košarice. Svaku do vrha napunite smjesom.
  5. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva pa pecite muffine pet minuta. Potom smanjite temperaturu na standardnih 180 stupnjeva i pecite još 15-ak minuta.
  6. Provjerite čačkalicom jesu li muffini pečeni pa ih izvadite. Premjestite ih na rešetku kako bi se u potpunosti ohladili.
  7. Čuvajte muffine u zatvorenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana. U slast!