Svi vole domaća peciva, a ove pogačice sa sirom pripremaju se od samo tri sastojka. Budući da su sa sirom, mogu se jesti same, vrlo su zasitne, a za doručak su odlične s marmeladom ili sirnim namazom. Najbolje od svega je što mogu stajati i nekoliko dana, a okus je sve bolji.
Recept za pogačice sa sirom
Sastojci:
500 g sira
500 g margarina
600 g brašna
Premaz (po želji):
1 jaje
sezam, lan, kumin (po želji)
Priprema:
Margarin (na sobnoj temperaturi ili ako ga izvadite iz hladnjaka omekšajte u mikrovalnoj, a ako ga previše otopite samo pričekajte da se stvrdne), umutite dok ne postane pjenast pa dodajte sir i ponovno izmiksajte.
Miksajući postepeno dodajte brašno i kada više ne možete mutiti mikserom dodajte brašno i zamijesite tijesto. Tijesto treba biti glatko i mekano.
Vratite ga u posudu u kojoj ste ga mijesili, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku sat vremena.
Površinu posipajte brašnom, tijesto zarolajte s obje strane i razvucite na prst debljine (1 cm).
Pogačice napravite kalupom koji vama odgovara, a možete ih rezati i čašom. Stavljajte ih na papir za pečenje na pleh.
Tijekom rezanja zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
Ako ih želite premazati, umutite jaje, premažite, pospite sjemenkama ili začinima i pecite, ali smanjite temperaturu na 200 stupnjeva i pecite oko 30 minuta, ovisno o pećnici. Gotove su kada poprime tamno žutu boju. Poslužite potpuno ohlađeno.