NAJMEKŠI DOMAĆI KROASANI: Prozračno tijesto i hrskava korica kao iz najbolje francuske pekare, a priprema je jednostavna

Možete ih puniti slatkim ili slanim nadjevom ili jesti prazne.

Shutterstock

Mekani i prozračni iznutra, hrskavi izvana, njihovo veličanstvo kroasani, mnogima su sladak užitak za doručak ili međuobrok, podsjećaju na boravak u hotelima ili na putovanja. No pripremu ovih divnih peciva mnogi izbjegavaju jer misle da je kompliciranija od primjerice jednostavnih kiflica ili klipića.

Uz ovaj recept naučit ćete raditi najfinije kroasane kao iz najbolje francuske pekare, a osvojit će vas svakim zalogajem. Možete ih puniti slatkim ili slanim nadjevom, ali i jesti prazne.

Recept za domaće kroasane

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 1 žlica soli
  • 1 žličica šećera
  • 250 ml mlijeka
  • 80 ml ulja
  • 100 ml jogurta
  • 150 g maslaca

Priprema:

Pomiješajte brašno, sol i šećer. U toplo mlijeko ulijte kvasac i dobro promiješajte da nema grudica. Uliti brašno zajedno sa uljem i jogurtom. Dobro mijesite tijesto najmanje 10 minuta. Pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji oko sat vremena. Razvaljajte ga na debljinu od oko 2 centimetra. Po tijestu rasporedite kockice omekšalog maslaca, pa ga još jednom premijesite. Još jednom razvaljati u veliki krug debljine oko 1 cm. Tijesto izrežite na jednake trokute, pa svaki zarolajte. Kroasane slažite u pleh obložen papirom za pečenje. Stavite ih u hladnu pećnicu pa upalite na 200 stupnjeva i kad se zagrije pecite ih još 10-15 minuta.

 Izvor: Stvar ukusa