Ako ne možete zamisliti tjedan bez domaćih kiflica, a stalno ste u potrazi za novim receptima, morate probati kiflice s kiselim vrhnjem. Poznate su kao najmekše i najukusnije, a ostaju svježe nekoliko dana.

Sastojci:

  • 550 g brašna
  • 10 g suhog kvasca
  • 1 žličica soli
  • 2 ravne žlice šećera
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 1 jaje
  • 125 ml ulja
  • 1 čaša kiselog vrhnja 20% mm

Za premazivanje:

malo mlijeka
1 razmućeni žumanjak
sjemenke po želji (sezam, lan, kim...)

shutterstock_1445185376.jpg
Shutterstock 

Priprema:

Pomiješajte toplo mlijeko, suhi kvasac i 2 žlice šećera te ostavite da odstoji 10 minuta. Zatim pomiješajte jaje, ulje i sol. U smjesu dodajte mlijeko s kvascem i postepeno dodajte brašno. Umijesite tijesto. Pustite da odstoji 10 minuta i ponovno promiješajte. Kad se udvostručilo, zamijesite tijesto. Podijelite na 2 jednaka dijela.

Lakše ćete razvući tijesto ako s jedne strane stavite malo ulja. Krug podijelite na 16 jednakih trokuta i na svaki stavite žličicu kiselog vrhnja. Zarolajte kiflice i stavite ih u pleh obložen papirom za pečenje. Prelijte s malo mlijeka i ostavite da se diže 15 min. Kad se dignu premažite ih razmućenim jajetom i pospite sjemenkama po želji. Pecite na 200 °C oko 20-ak minuta dok ne dobiju boju.