Ako ne možete zamisliti tjedan bez domaćih kiflica, a stalno ste u potrazi za novim receptima, morate probati kiflice s kiselim vrhnjem. Poznate su kao najmekše i najukusnije, a ostaju svježe nekoliko dana.
Sastojci:
- 550 g brašna
- 10 g suhog kvasca
- 1 žličica soli
- 2 ravne žlice šećera
- 250 ml toplog mlijeka
- 1 jaje
- 125 ml ulja
- 1 čaša kiselog vrhnja 20% mm
Za premazivanje:
malo mlijeka
1 razmućeni žumanjak
sjemenke po želji (sezam, lan, kim...)
Priprema:
Pomiješajte toplo mlijeko, suhi kvasac i 2 žlice šećera te ostavite da odstoji 10 minuta. Zatim pomiješajte jaje, ulje i sol. U smjesu dodajte mlijeko s kvascem i postepeno dodajte brašno. Umijesite tijesto. Pustite da odstoji 10 minuta i ponovno promiješajte. Kad se udvostručilo, zamijesite tijesto. Podijelite na 2 jednaka dijela.
Lakše ćete razvući tijesto ako s jedne strane stavite malo ulja. Krug podijelite na 16 jednakih trokuta i na svaki stavite žličicu kiselog vrhnja. Zarolajte kiflice i stavite ih u pleh obložen papirom za pečenje. Prelijte s malo mlijeka i ostavite da se diže 15 min. Kad se dignu premažite ih razmućenim jajetom i pospite sjemenkama po želji. Pecite na 200 °C oko 20-ak minuta dok ne dobiju boju.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice