JABUKE U ŠLAFROKU: Jednostavna starinska poslastica koja podsjeća na naše bake

Iskoristite kraljicu voća na starinski način.

Shutterstock

Nekada su se često pripremale slastice od jednostavnih sastojaka koje je imalo svako kućanstvo, kao što su brašno i jaja. Voće iz voćnjaka se iskorištavalo do kraja, od kolača, pita, štrudli do džemova i marmelada.

Jedan od starinskih slatkiša su i jabuke u šlafroku, pripremaju se jednostavno od jeftinih sastojaka, a svatko ih može napraviti.

Recept za jabuke u šlafroku

Sastojci:

  • 4 jabuke
  • 200 g brašna
  • 2 jaja
  • 250 ml mlijeka
  • 50 g šećera
  • sok od limuna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • kora limuna
Profimedia 

Priprema:

Jabuke ogulite, pa narežite na kolutove debljine oko pola centimetra i izdubite dio bez koštice. Stavite ih u zdjelu i prelijte limunovim sokom. Pjenasto izmiksajte cijela jaja sa šećerom. Postupno dodajte mlijeko, brašno, prašak za pecivo i naribanu koricu limuna. Trebali biste dobiti malo gušću smjesu od one za palačinke. Svaku krišku jabuke dobro uvaljajte u dobiveno tijesto, pa ih ubacite u tavu u kojoj ste zagrijali ulje. Pržite ih s obje strane nekoliko minuta, dok ne dobiju zlatnožutu koricu. Izvadite ih na papirnati ubrus da se ocijedi višak ulja. Kad se ohlade prije posluživanja pospite ih s malo šećera u prahu.