KORISNI SAVJETI ZA SAVRŠENO KISELE KRASTAVCE: Čime premazati staklenke i koji tajni sastojak dodati u rasol

Trikovi za pripremu omiljene zimnice.

Shutterstock

Kiseli krastavci mnogima su omiljena zimnica, a pripremaju se jednostavno. No prilikom kiseljenja, dobro je pročitati ove savjete i trikove kako bi vaša zimnica bila ukusna, hrskava i savršeno kisela. 

Čime premazati staklenke i koje sastojke dodati?

Sterilizirane staklenke dobro je premazati češnjakom prije dodavanja krastavaca i zalijevanja rasolom. Ima antibakterijska svojstva, ali i daje specifičan okus krastavcima. A za bolji okus dodajte lišće crnog ribiza, trešnje ili hrasta. Listovi hrena ne utječu na okus, ali čine kisele krastavce hrskavijima.

Kako pripremiti salamuru ili rasol

Da biste napravili rasol, najprije izmjerite koliko je vode i octa potrebno da potpuno prekrije krastavce. Stavite krastavce u staklenku, ulijte istu količinu vode i octa, a zatim je pažljivo prelijte u lonac i posolite (50 g soli na litru vode).

Kada dobivena smjesa prokuha, ostavite da se ohladi, pa ulijte votku i tom tekućinom prelijte krastavce. Na staklenku od 3 litre koriste se 2 žlice votke (50 ml na 2 kg krastavaca). Votka daje specifičan okus te pomaže da duže traju. Umjesto votke, u rasol možete dodati sok od crvenog ribiza. Na 1 kg krastavaca stavlja se 160-180 ml soka.

Shutterstock 

Kako krastavcima sačuvati prirodnu boju?

Ako želite da krastavci sačuvaju svoju prirodnu boju, važno je koristiti hladnu salamuru. Prvo ih operite, a zatim prelijte kipućom vodom. Zatim ih potopite u hladnu vodu s ledom oko 2-3 sata. Složite ih u sterilizirane staklenke, rasporedite začine, prelijte hladnom salamurom. Da bi salamura bila bistra, potrebno je krastavce nakon 3 dana kiseljenja isprati vodom te dobro oprati staklenke. Vratite krastavce i začine u staklenku i prelijte svježom i ohlađenom salamurom.

Kako čuvati kisele krastavce?

Okus kiselih krastavaca ovisi i o temperaturi na kojoj ih čuvate. Ostavite li ih na sobnoj temperaturi, izgubit će dosta na okusu pa ih je najbolje držati na hladnijem i tamnom mjestu.

 Izvor: Stvar ukusa