KIFLICE BEZ MLIJEKA I ULJA: Jednostavno tijesto od sastojaka koje već imate kod kuće, a mekane iznutra, hrskave izvana

Omiljeno pecivo lako se priprema i kad nemate mlijeko, ulje i jaja.

Shutterstock

Možda već imate omiljen recept za kiflice, ali ako kod kuće nemate mlijeka ili jaja za premazivanje, svejedno možete napraviti ukusne mekane kiflice i to samo od 5 sastojaka: brašna, kvasca, vode i malo šećera i soli. Ne treba vam ni jaje, premažite ih mješavinom vode, brašna i sezama.

Recept za kiflice bez mlijeka i ulja

Sastojci:

600 g brašna
1 kvasac
450 ml vode
1 žličica šećera
1 čajna žličica soli
sezam
50 ml vode
1 žličica brašna

Shutterstock 

Priprema:

Pomiješajte brašno i sol pa dodajte vodu, izmrvljeni kvasac i šećer. Zamijesite tijesto, pokrijte ga krpom i ostavite na toplom dok se ne udvostruči. Zatim premijesite tijesto, pa ga ponovo pokrijte i ostavite da se diže. Nakon toga tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu.

Kiflice možete napraviti tako da tijesto podijelite na 16 kuglica. Svaku kuglicu razvaljajte u oblik elipse i zarolajte. Drugi način je podijeliti tijesto na dva dijela, razvaljati svako i razrezati na trokute i zarolati svaki. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pomiješajte vodu, brašno i sezam, pa premažite svaku kiflicu.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C oko 10 minuta, zatim smanjite temperaturu na 200°C i pecite još 10 minuta.