Slatki kruh i kolači od dizanog tijesta tradicionalno se pripremaju u gotovo svim dijelovima Hrvatske, ali u različitim verzijama. Pletenica je specifična za kontinentalne i sjeverne dijelove naše zemlje, a predivno izgleda na blagdanskom stolu. Može se raditi kao duguljasta pletenica ili u krug, a tada se u sredinu može staviti pisanica.
Inače, u tijesto možete dodati i začine poput cimeta, anisa, vanilije, muškatnog oraščića.
Sastojci:
- 700 g brašna
- 300 ml mlijeka
- 20 g kvasca
- 100 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
- limunova korica
Za premazivanje:
1 jaje
Priprema:
U zdjelu izmrvite kvasac i pomiješajte ga sa šećerom pa malo promiješajte. Ulijte toplo mlijeko i ponovno promiješajte. Zatim pustite da se aktivira.
Zatim dodajte jaje i otopljeni maslac te promiješajte. Ulijte prosijano brašno i sol. Zamijesite tijesto, pa ga prekrijte krpom i ostavite da se diže pola sata.
Premijesite na pobrašnjenoj površini, pa podijelite na 6 jednakih dijelova. Odvojiti 3 dijela i od svakog dijela oblikovati tanku roladu (kao zmiju). Složite tijesto jedno do drugog i spojite krajeve.
Zatim ispletite pletenicu i ponovno spojite krajeve. Napravite isto sa ostala 3 dijela. Pletenice stavljati u tepsiju obloženu papirom za pečenje i pokriti krpom. Pustite da odstoji oko 15 minuta. Pletenicu premažite jajetom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta.