Babka je slatki kruh čija tradicija pripreme dolazi iz Poljske i Ukrajiine, a posebnost pripreme dizanog tijesta je u motanju, oblikovanju te nadijevanju. Tradicionalno se priprema u vrijeme Uskrsa, a babka na poljskom znači baka. Ovaj kolač priprema se i u Izraelu i židovskoj zajednici u Americi, a popularnost je stekao u filmovima i serijama.
Tajna okusa je u pripremi dizanog tijesta za ovaj kolač, poput onog za orehnjaču, makovnjaču, buhtle i rolice od cimeta, kojem se mora dati dovoljno vremena da naraste, da bude spremno za valjanje, rolanje, dodavanje nadjeva.
A druga posebnost je sam nadjev. Osim čokolade, može se nadjenuti i namazima od lješnjaka, ali i nadjevom za rolice od cimeta, s makom, marmeladom od bundeve te brojnim kombinacijama orašastih plodova, voća i sirupa.
Donosimo recept za osnovnu kombinaciju mekog tijesta i čokolade.
Sastojci:
Za tijesto
600g brašna
200 dcl mlakog mlijeka
150g maslaca
50 g smeđeg šećera
1 vanilin šećer
1 suhi kvasac
2 jaja i 1 žumanjak
1 žličica soli
Za nadjev
140 g čokolade za kuhanje
150 g maslaca
5 žlica tamnog kakaa
2 vanilin šećera
1 žlica ekstrakta vanilije
2 žličice cimeta
Za posip
40 g otopljenog maslaca
20 g smeđeg šećera
50 g brašna
malo soli
1 razmućeno jaje za premaz
Priprema:
U posudi pomiješajte mlako mlijeko, jaja, žumanjak, kvasac, šećer, maslac sobne temperature i šalicu brašna. Umijesite tijesto i prekrijte ga folijom na oko dva sata kako bi se diglo. Potom tijesto na podlozi razdvojite na dva jednaka dijela. Jednu polovicu oblikujte u pravokutnik te ga razvaljajte na tanje od 1 cm. Kraća strana pravokutnika neka vam bude duplo veće duljine od kalupa. Toplim nadjevom premažite tijesto te potom započnite motati tijesto kao za štrudlu.
Između ne smije biti praznog prostora, stoga čvršće motajte.
Babku presavijte po pola i upletite u pletenicu, te stavite u kalup za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Sve ponovite i s drugim komadom tijesta. Pletenice prekrijte krpom i ostavite na toplom još sat vremena. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Razmućenim jajetom premažite kolač, pospite posipom i pecite oko pola sata.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice