Uskrs je najveći kršćanski blagdan za koji se tradicionalno pripremaju šunka i jaja, neko pečenje i nezaobilazni kolači te riba za Veliki petak. Uz glavne namirnice, potrebni su i razno povrće, krumpir, mladi luk, rotkvice i hren pa i sastojci za francusku salatu i kolače te pića i slatkiši za djecu. Cijene rastu, a posebno ako imate veliku obitelj, sigurno vas brine koliko ćete potrošiti na uskrsnu košaricu.
Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) predstavili su utorak novi izračun uskršnje košarice za tročlanu obitelj, koji pokazuje da je košarica ove godine skuplja za 16 do 21 posto, ovisno o kategoriji, za što je razlog kontinuiran rast cijena hrane, piše Dnevnik.hr.
Za izračun uskršnje košarice NHS je pratio sadržaj blagdanskog stola od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka, a košaricu su podijelili na tri kategorije - skromnu, srednju i bogatiju.
Sadržaj košarica razlikuje se po vrsti mesa i ribe te pojedinih kategorija kao što su vrste kolača, slatkiša i pića. U izračun su ušli i kvaliteta i podrijetlo proizvoda.
Cijene su praćene u velikim trgovačkim lancima i na tržnicama, a korištena je prosječna cijena za proizvode različitih i istih proizvođača kada su zabilježene razlike u cijenama.
Bogatija košarica ove godine iznosi 395,55 eura, što je porast za 21 posto u odnosu na prošlogodišnji iznos od 327,80 eura.
Srednja košarica ove je godine 237,47 eura, što je 17 posto više nego lani kad je bila 203,71 eura. Skromna košarica iznosi 116,60 eura, što je 16,31 posto više od lanjskih 100,25 eura.
Cijene na tržnicama
Na tržnici u Rijeci pakiranje od deset najmanjih jaja iz kaveznog uzgoja košta 2 i pol eura, dok su jaja iz podnog uzgoja 90 centi skuplja, saznaje Net.hr. Cijena kilograma šunke kreće se od 12 do 20 eura, janjetine 13, a odojka 8 eura.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice