Domaći bijeli kruh po receptu Jamieja Olivera

Naučite kako napraviti domaći kruh koji će trajati danima

youtube

Domaći kruh je jednostavan za napraviti, ali potrebno je izdvojiti dovoljno vremena kako bi vam ispao hrskav i mekan iznutra. Jamie Oliver kroz recept u nekoliko koraka donosi i potrebne trikove za izradu domaćeg kruha koji je vas oduševiti. 

Sastojci:

  • 20 g svježeg kvasca ili 2 vrećice suhog kvasca
  • 20 g tekućeg meda
  • 500 g oštrog brašna
  • 500 g griz brašna
  • 325 ml vode

Priprema:

Otopite kvasac i med u 325 ml mlake vode U zdjelu napravite hrpu od brašna, griz brašna i 10 g soli. Jednom rukom napravite udubljenje u sredini. Ulijte svu otopljenu smjesu kvasca u sredinu i s četiri prsta jedne ruke kružnim pokretima, od sredine prema van, polako unosite suhe sastojke dok se sva smjesa kvasca ne upije.

Ulijte još 300 ml mlake vode u sredinu i postupno umiješajte svo brašno kako biste zamijesili tijesto. Mijesite tijesto više od 5 minuta. Morate razviti strukturu tijesta i glutena. Pobrašnite obje ruke i lagano pobrašnite vrh tijesta. Oblikujte ga u okrugli oblik i stavite u tepsiju. Zarežite tijesto nožem, to mu omogućuje da se opusti i brže diže. 

Pixaby/manfredrichter 

Ostavite kruh da se digne prvi put. Želimo da se stvori duplo veća masa nego što je sada. Ovaj proces dizanja može potrajati od 40 minuta do 1 h i 30 minuta, ovisno o uvjetima. 

Tijesto oblikujte u bilo koji oblik i stavite da se digne joše jednom. Zagrijte pećnicu na 220°C. Kako bi i dalje tijesto zadržalo vaš željeni oblik, nemojte ga više gnječiti, stavite je vrlo nježno u pećnicu i lagano zatvorite vrata pećnice. 

Pecite 20 do 25 minuta, znat ćete da je kruh gotov ako vam kruh zvuči šuplje. Stavite kruh na rešetku da se ohladi.