Pizza stromboli ili pizza rolada poznati je specijalitet, koji ime dijeli s imenom talijanskog otoka pored Sicilije. Rolada se sastoji od tijesta za pizzu koji se puni dodacima i mota u roladu. Ovo jelo nastalo je u 50-im godina prošlog stoljeća u SAD-u i poslužuje se i dan danas u nekim pizzerijama. Ovaj ukusan obrok koji je mekan iznutra i hrskav izvana poslužite kao predjelo ili kao užinu u toku dana.
Sastojci:
- paket tijesta za pizzu
- maslinovo ulje
- 2 češnja češnjaka
- peršin
- 3 žlice parmezana
- 225 g mozzarelle
- 150 g šunke u ovitku
- 150 g kobasica
- 1 jaje
- sol
- češnjak u prahu
Priprema:
Obložite tepsiju za pečenje papirom za pečenje, na već razvaljeno kupovno tijesto dodajte pomiješan premaz od maslinovog ulja, češnjaka i peršina, nanesite ga kistom. Pospite 2 žlice parmezana i polovicu naribane mozzarelle. Posložite šunku i kobasice, a zatim posipajte preostalom mozzarellom.
Počevši od duže strane koja vam je bliža, čvrsto zarolajte tijesto u roladu pazeći da nadjev ne iscuri. Stisnite tijesto sa strane da se spoji, a zatim podvijte rubove ispod.
Stavite roladu na tepsiju s krajem prema dolje, ostavite da se diže 30 minuta na sobnoj temperaturi i zagrijte prećnicu na 200 stupnjeva.
Umutite jaje s jednom žlicom vode i premažite s njim roladu. Zarežite lagano na 4 dijela roladu, pospite sitnom soli, češnjakom prahu i preostalim parmezanom.
Pecite 25-30 minuta dok tijesto ne porumeni, nakon pečenja ostavite roladu da se ohladi 10-15 minuta prije rezanja. Poslužite roladu s umakom po vlastitom izboru.
Izvor: Natasha's Kitchen