Talijanska kuhinja je dijelom mediteranske gastronomije i jedna od najpopularnijih kuhinja svijeta. Nudi raznovrsnu ponudu jela, a najčešće boja namirnica je usklađena s bojama talijanske zastave. Utjecala je na nekoliko drugih kuhinja diljem svijeta, a jedno od glavnih obilježja je njezina jedinstvenost i jednostavnost jela.
Na prvom je mjestu popisa 100 najboljih svjetskih kuhinja za 2023./24. godinu koji je objavio TasteAtlas, a danas hrvatska nogometna reprezentacija igra s talijanskom pa pronađite inspiraciju u naših top 5 recepata za najpoznatija talijanska jela: carbonara, bolonjez, lazanje, pizza i tiramisu.
Pasta carbonara
Sastojci:
- 200 grama špageta
- 3 velika žumanjka
- 40 grama parmezana
- 150 grama pancete ili slanine
- 1 režanj češnjaka
- maslinovo ulje
Priprema:
Pjenjačom umutite žumanjke s parmezanom i paprom. Pancetu narežite na sitne komadiće, a koru pancete sačuvajte. Skuhajte špagete u slanoj vodi i sačuvajte malo vode. Korom pancete natrljajte dno tepsije.
Češnjak ogulite i zdrobite dlanom pa dodajte u zagrijanu tavu. Ostavite minutu da pusti okus pa dodajte pancetu i kuhajte dok lagano ne postane hrskava. Izvadite češnjak iz tave, dodajte tjesteninu i promiješajte. Posudu maknite s vatre, dodajte malo vode preostale od kuhanja tjestenine, popaprite i ulijte smjesu od jaja.
Promiješajte i po potrebi dodajte još malo vode.
Pizza Margarita
Sastojci:
- 300 g brašna
- pola kocke kvasca
- žličica šećera
- prstohvat soli
- 1,5 dcl mlake vode
- nekoliko žlica ulja ili masti
Za umak:
- 1 mali režanj češnjaka
- 2 dcl umaka od rajčice
- 1 žlica maslinovog ulja
- ½ žličice sušenog origana
- prstohvat soli
Za nadjev:
- 10 dkg svježeg sira mozzarella
- parmezan
Priprema:
Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka i ostavite ga pola sata da se odmori. Za to vrijeme napravite umak za pizzu.
Kada je tijesto spremno, razvaljajte ga i stavite u lim za pečenje. Premažite umakom i dodajte nadjev. Margarita pizza je spremna za pečenje.
Lazanje
Sastojci:
- 500 g listova za lazanje
- mozzarella
- parmezan
Za ragu:
- 45 ml maslinovog ulja
- 25 g maslaca
- 1 luk
- 1 stabljika celera
- 1 mrkva
- 150 g pancete
- 400 g miješanog mljevenog mesa
- 200 ml crnog vina
- 2 žlice pirea od rajčice (passata)
- 200 ml temeljca
Za bešamel umak:
- 100 g maslaca
- 80 g brašna
- 1 litra mlijeka
- 100 g parmezana (ili bilo kojeg drugog sira)
- malo muškatnog oraščića
Priprema:
Rastopite maslac pa dodajte brašno i dobro promiješajte da nema grudica. Kad se smjesa zgusne ulijte mlijeko pa dodajte parmezan, sol, papar i muškatni oraščić. Kuhajte uz stalno miješanje dok se svi sastojci ne sjedine. Nemojte kuhati na jakoj vatri jer ne želite da se umak zalijepi.
Pripremite ragu. U tavi zagrijte maslinovo ulje i maslac, dodajte sitno nasjeckani luk, celer, mrkvu i pancetu pa pirjajte na laganoj vatri 10-ak minuta dok luk ne omekša. Dodajte meso i dobro popržite. Pojačajte vatru, ulijte vino i pustite da ispari. Pire od rajčice razmutiti u malo juhe (1/2 kocke za juhu razmutiti u vrućoj vodi) i umiješati u meso. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte 2 sata uz povremeno provjeravanje i dolijevanje malo temeljca da se umak ne osuši.
Na dno tepsije ulijte ragu (umak bolonjez) pa prekrijte listom lazanja. Zatim ponovno ulijte ragu, a zatim i bešamel, kao i natrganu mozzarellu. Preko toga naribajte malo parmezana. Zatim stavite list lazanja i tako redajte dok ne potrošite sve sastojke. Zadnji red nije kora, nego ragu, bešamel, mozzarella i parmezan. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite na 180°C oko 35-40 minuta. Pet minuta prije kraja pečenja skinite foliju.
Bolognese umak
Sastojci:
- 2 kg mljevenog mesa po izboru
- 3 žlice maslinovog ulja
- 5 žlica nasjeckanog celera, mrkve i luka
- pola šalice crnog ili bijelog vina
- 2 litre passate ili pasirane rajčice
- sol i papar
- bosiljak
Priprema:
U tavu stavite ulje, dodajtemješavinu nasjeckanog celera, mrkve i luka i pirjajte nekoliko minuta. Dodajte mljeveno meso po izboru i pirjajte do kraja na srednje jakoj vatri. Vrijeme je da ulijete vino ili temeljac. Ostavite da potpuno ispari. Dodajte ocijeđenu ili pasiranu rajčicu/passatu. Sve promiješajte. Umak kuhajte poklopljen oko tri sata. Nakon sat vremena dodajte sol i papar.
Tiramisu
Sastojci:
- 500 grama mascarponea
- 4 jaja
- 80 grama šećera u prahu
- 250 grama piškota
- 2 dcl jake (slatke) kave
- 1 dcl ruma (ili 2 dcl marsale)
- kakao u prahu
Priprema:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke dobro istučemo sa šećerom i prstohvatom soli. Dodamo mascarpone i umiješamo kuhačom dok ne postane kompaktno. U drugoj posudi istučemo snijeg od bjelanjaka. Lagano snijeg umiješamo kuhačom u prethodnu dobivenu smjesu.
U većoj posudi pomiješamo kavu i rum te pripremimo posudu u koju ćemo slagati kolač. Piškote umačemo svega par sekundi, kako se ne bi raspale te ih slažemo u posudu. Kada popunimo cijelo dno, premažemo kremom. Na kremu ide još jedan red umočenih piškota i na njih krema. Ako nam sve nije stalo, možemo postupak nastaviti u drugoj manjoj posudi.
Kakao u prahu kroz sito pospemo po kolaču, a s količinom ne možete pogriješiti. Ostavite tiramisu da se ohladi u frižideru barem nekoliko sati.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice