Talijanske okruglice potječu iz Toskane i rade se od sira ricotte, parmezana, i brašna ili grisa, a nazivaju se gnudi. U doslovnom prijevodu znače goli. Gnude sa špinatom možete jesti samostalno ili kao prilog jelu.
Sastojci:
- 300 g špinata
- 250 ricotta sira (ili krem sira ako nemate ricotte)
- 1 jaje
- 70 g parmezana
- 40 g brašna
- sol, papar i muškatni oraščić po želji
Priprema:
Popržite špinat na malo ulja i glavicu češnjaka. Kad omekša, dobro ga ocijedite i jako sitno nasjeckajte. Prebacite u veću zdjelu i dodajte ricottu, parmezan, jaje, brašno i začine pa vilicom izmiješajte da se svi sastojci sjedine.
Od smjese praviti kuglice. Nauljite ruke da se tijesto ne lijepi. Prije toga pripremite zdjelu s brašnom i držite je pored velike zdjele.
Žlicom grabite smjesu i rukama uvaljajte okruglicu pa tu okruglicu uvaljajte u zdjelu s brašnom. Odložite knedle na čistu površinu dok ih sve ne napravite. Zatim ih skuhajte u kipućoj vodi. Gotovi su kada počnu plivati na površini.
Budući da su gnudi već nevjerojatno ukusni, ne morate raditi umak, pa je najčešći način uživanja u njima prelijte ih umakom od maslaca i kadulje: dodajte malo maslaca i nekoliko listova kadulje u tavu dok ne postane kadulja se prži. Kad je umak gotov dodajte kuhane okruglice i pržite 1 minutu uz redovito miješanje.
Pogledajte video kako ih napraviti: