Jednostavan recept za tijesto za pizzu

Sastojke birajte po želji.

jason-jarrach-sGwGN4PEQac-unsplash

Pizza je jedno od najslavnijih jela na svijetu, a prošle godine bilo je proglašeno i kao najbolje talijansko jelo prema korisnicima TasteAtlasa. Iako se danas može kupiti gotovo tijesto, svježe ili zamrznuto, nema boljeg od domaćeg koje ste tek zamijesili u svojoj kuhinji. Zamijesiti tijesto za pizzu nije teško, a ovo je jednostavan recept uz koji sastojke možete birati po želji. 5 trikova za savršenu pizzu kod kuće

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 1,5 žličica instant suhog kvasca
  • 1,5 žličice morske soli
  • 500 ml hladne vode
  • 1 žlica maslinovog ulja

Priprema:

Prethodno zagrijte pećnicu najmanje 45 minuta do sat vremena s već umetnutim kamenom za pizzu, na oko 270 stupnjeva. U zdjeli mikserom na laganoj brzini pomiješajte brašno, morsku sol i kvasac, dok se sve ne sjedini, pa dodajte hladnu vodu.

Prebacite na pobrašnjenu površinu i mijesite 8 do 10 minuta. Tijesto treba biti glatko i ljepljivo, ali se ne smije lijepiti za stijenke tepsije, samo malo za dno. Ako se tijesto lijepi za rubove pospite s još malo brašna, ako je presuho dodajte još malo vode. To će varirati svaki put kada ga napravite, stoga imajte dodatno brašno pri ruci.

Nakon toga tijesto prerezati na 6 dijelova i oblikovati krugove. Stavite ih na lagano nauljeni lim za pečenje i pokapajte s 1 žlicom ulja. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže 2 sata na sobnoj temperaturi. Pult pospite s malo brašna, uzmite jedan komad tijesta i pritisnite ga prstima dok ne dobijete krug debljine 1,5 cm. Šakama i zglobovima prstiju počnite razvlačiti tijesto na 25 cm u promjeru.

 Izvor: StvarUkusa