Pizza je jedno od najprepoznatljivih i najpopularnijih jela na svijetu, a i prošle godine proglašena je za najbolje jelo u Italiji prema TasteAtlasu. No iako je službeno Italija domovina pizze, postoje povijesni dokazi da su stari Grci jeli lepinju ili somun pod nazivom plakous. Ovo tijesto bilo je preliveno maslinovim uljem, začinskim biljem, lukom, sirom i češnjakom, a potom ispečeno u glinenoj peći. Budući da je Napulj utemeljen kao grčki grad, moderna pizza mogla bi porijeklo vući iz te grčke tradicije jela od somuna.

Pizza, koja 9. veljače slavi svoj dan, u početku je bila sirotinjsko jelo, vrlo praktično jer se namirnice mogu kombinirati i dodavati prema mogućnostima i željama, a danas postoji bezbroj vrsta nadjeva za pizzu kao i recepata. Svatko će se složiti da je najukusnija pečena u krušnoj peći, ali popularna je i domaća verzija. No kako bi vam tijesto i gotova pizza ispali najbolje moguće, pridržavajte se ovih savjeta.

1. Tijesto 

Za pizzu je najbolje kombinirati oštro i glatko brašno u istom omjeru. Budući da se tijesto za pizzu razvalja na tanje i ne želimo da se previše napuhne kad se ispeče, tijesto ne morate ostavljati da se diže poput onog za kruh ili kiflice. Ako pripremate pizzu sa suhim kvascem, tijesto odmah možete razvući i nadjenuti, bez čekanja da se digne. Osim toga, tijesto za pizzu ne razvlači se valjkom za tijesto već samo rukama. Ako se tijesto "povlači" nakon što ga pokušate razvući, onda ga ostavite da malo odstoji na sobnoj temperaturi.

Recept za tijesto za pizzu
jason-jarrach-sGwGN4PEQac-unsplash 

2. Umak od rajčice

Iako postoji pregršt opcija kupovnih umaka za pizzu, umak možete jednostavno napraviti i sami. U pasiranu rajčicu ili sok od rajčice stavite malo soli, češnjaka u prahu, bosiljka, origana i začina po želji, a ne zaboravite i malo šećera. Veću količinu umaka mažite sa strane i bliže rubovima, a manje po sredini kako vam sredina pizze ne bi bila previše gnjecava.

3. Nadjev

Iako kod pripreme domaće pizze lako možete doći u napast i staviti previše raznih sastojaka, nemojte pretjerivati s nadjevom. Pazite na kombinaciju sastojaka, da se okusi slažu. Primjerice ako koristite pršut koji je već dovoljno slan, pazite na ostale slane sastojke.

5 trikova za savršenu pizzu kod kuće
pixabay 

4. Temperatura pečenja

Za domaću pizzu savjetuje se zagrijati pećnicu na najvišu temperaturu koju ima vaša pećnica i pecite je 10-ak minuta. Ne preporučuje se pizzu peći sporo na nižoj temperaturi. Stoga, nemojte se bojati isprobati granice vlastite pećnice, slobodno je zagrijte na najjače!

5. Podgrijavanje pizze

Pizza je ukusna kad tek izađe iz pećnice, pogotovo kad se sir razvlači onako topao, ali ovo jelo često ostane za kasnije ili sutradan pa ga mnogi jedu i hladnog. Važno je i znati kako podgrijati pizzu da ostane hrskava. Isprobajte trik iz obične i mikrovalne pećnice.