Salenjaci su tradicionalna slavonska poslastica od dizanog tijesta koja se priprema od svinjskog sala. Nekada su ih pripremali nakon svake svinjokolje. Ova ukusna peciva punjena su pekmezom, a mnoge vraćaju u djetinjstvo jer ih već i sam miris podsjeća na bakinu kuhinju. Donosimo vam stari recept za salenjake koje morate probati ove jeseni.
Stari recept za salenjake
Sastojci:
- 300 g sala (mljevene svinjske masti)
- 600 g brašna
- 1 svježi kvasac
- 250 ml vode
- 250 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- 4 žumanjka
- 2 žlice šećera
- čašica rakije
- 150 g šećera u prahu za posipanje
- džem ili pekmez okusa po želji
Priprema:
Zagrijte mlijeko na štednjaku, ali pazite da ne zakipi. U toplo mlijeko dodajte žličicu šećera, žlicu brašna, izmrvite kvasac, sve promiješajte i ostavite 15 minuta da se kvasac aktivira. Tri žlice brašna ostavite sa strane jer će vam trebati za sjedinjenje s mašću kojom ćete premazivati tijesto. Ostatak brašna stavite u veću zdjelu, dodajte vodu, preostalo mlijeko, aktivirani kvasac, žumanjak, kristal šećer, ulje, rakiju i sol pa zamijesite tijesto i ostavite na toplom dok se ne udvostruči. Salo sameljite u stroju za mljevenje mesa, dodajte tri žlice brašna i sve sjedinite.
Prebacite tijesto na radnu površinu i istanjite ga valjkom za tijesto na debljinu od pola centimetra. Premažite ga trećinom sala, pa preklopite na tri jednaka dijela. Dobivenu traku preklopite još tri puta, na tri jednaka dijela, pa ostavite tijesto da odstoji pola sata. Isti postupak ponovite još dva puta. Četvrti put tijesto razvaljajte na centimetar debljine, izrežite na pravokutnike, premažite pekemzom, a rubove tijesta lagano zatvorite, bez pritiskanja. Poslažite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 200 stupnjeva, a gotovi su kada dobiju boju.