Tradicionalna slavonska poslastica salenjaci pripremaju se od svinjskog sala, a nekada su ih pripremali nakon svake svinjokolje. Ova ukusna peciva punjena su pekmezom, a mnoge vraćaju u djetinjstvo jer ih već i sam miris podsjeća na bakinu kuhinju.

Donosimo vam recept za salenjake od tijesta s pivom punjene pekmezom koje morate probati u ovo zimsko i predblagdansko vrijeme.

Recept za salenjake s pivom

Sastojci:

20 g kvasca
110 ml mlakog mlijeka
15 g šećera
350 ml svijetlog piva
2 jaja
980 g brašna
320 g mljevene svinjske masti
džem od marelica
šećer u prahu za posipanje

Recept za salenjake s pivom
Shutterstock 

Priprema:

U toplo mlijeko dodajte kvasac i šećer, promiješajte i ostavite oko 10-ak minuta da se kvasac aktivira. U drugoj posudi pomiješajte kvasac, pivo, jaja i postupno dodajte brašno. Umijesite tijesto, pokrijte ga i ostavite da se diže oko 20 minuta.

Zatim ga podijelite na 4-5 dijelova, pa svaki posebno razvaljajte. Svaki dio tijesta premažite svinjskom mašću, pa stavljajte kore jednu na drugu. Pokrijte i ostavite oko 25-30 minuta. Nakon toga razvaljajte kore, pa svaku izrežite na duže pravokutnike. U svaki pravokutnik stavite pekmez od marelica, presavinite i poredajte u pleh posut brašnom. Pokrijte pleh i ostavite ih još 25-30 minuta. Pecite na 200°C oko 20-25 minuta. Pospite ih šećerom u prahu.