Tradicionalna slavonska poslastica salenjaci pripremaju se od svinjskog sala, a nekada su ih pripremali nakon svake svinjokolje. Ova ukusna peciva punjena su pekmezom, a mnoge vraćaju u djetinjstvo jer ih već i sam miris podsjeća na bakinu kuhinju.
Donosimo vam recept za salenjake od tijesta s pivom punjene pekmezom koje morate probati u ovo zimsko i predblagdansko vrijeme.
Recept za salenjake s pivom
Sastojci:
20 g kvasca
110 ml mlakog mlijeka
15 g šećera
350 ml svijetlog piva
2 jaja
980 g brašna
320 g mljevene svinjske masti
džem od marelica
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte kvasac i šećer, promiješajte i ostavite oko 10-ak minuta da se kvasac aktivira. U drugoj posudi pomiješajte kvasac, pivo, jaja i postupno dodajte brašno. Umijesite tijesto, pokrijte ga i ostavite da se diže oko 20 minuta.
Zatim ga podijelite na 4-5 dijelova, pa svaki posebno razvaljajte. Svaki dio tijesta premažite svinjskom mašću, pa stavljajte kore jednu na drugu. Pokrijte i ostavite oko 25-30 minuta. Nakon toga razvaljajte kore, pa svaku izrežite na duže pravokutnike. U svaki pravokutnik stavite pekmez od marelica, presavinite i poredajte u pleh posut brašnom. Pokrijte pleh i ostavite ih još 25-30 minuta. Pecite na 200°C oko 20-25 minuta. Pospite ih šećerom u prahu.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice