Čvarci su tradicionalna delicija u mnogim krajevima naše zemlje i dok su nekada bili sirotinjska hrana koja je ostala nakon svinjokolje, kolinja, danas su traženi i cijenjeni među gurmanima, a i cijena im raste. Jedu se kao grickalica ili se mogu samljeti u namaz za kruh, a najukusniji su svježi i topli. No ovi zalogajčići mogu dugo stajati, a od njih se mogu napraviti i ukusne pogačice.
Čvarkuše ili pogačice s čvarcima pripremale su naše bake, a uz ovaj recept i trik bit će još ukusnije. Naime, umjesto da tijesto preklapate nekoliko puta, trik je da ga samo jednom presavinete, a tako će biti još lisnatije.
Recept za čvarkuše
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 180 ml jogurta
- 30 g kvasca
- 2 žličice soli
- 1 ravna žlica šećera
- 3 jaja
- 50 ml ulja
- 250 ml mlijeka
- 150 ml vode
- 500 g čvaraka
Priprema:
Kvasac i šećer razmutite u toploj vodi i ostavite da se aktivira. Pomiješajte prosijano brašno i sol pa dodajte mlijeko, ulje, jogurt i jaja, promiješajte i dodajte aktivirani kvasac. Umijesite tijesto. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu da se diže oko pola sata. Čvarke dobro izmiksajte da dobijete smjesu poput paste. Zatim razvaljajte tanko tijesto i prekrijte ga namazom od čvaraka. Zarolajte tijesto, pa preklopite stranice prema unutra, do sredine. Pokrijte i ostavite da odstoji još 15 minuta, zatim razvaljajte tijesto i čašom oblikujte oblike. Stavljajte na pleh obložen papirom za pečenje i premažite razmućenim jajem. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 15-20 minuta.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice