Pizza je jedno od najprepoznatljivih i najpopularnijih jela na svijetu, a iako je službeno Italija domovina pizze, postoje povijesni dokazi da su stari Grci jeli lepinju ili somun pod nazivom plakous. Ovo tijesto bilo je preliveno maslinovim uljem, začinskim biljem, lukom, sirom i češnjakom, a potom ispečeno u glinenoj peći. Budući da je Napulj utemeljen kao grčki grad, moderna pizza mogla bi porijeklo vući iz te grčke tradicije jela od somuna.
Pizza, koja 9. veljače slavi svoj dan, u početku je bila sirotinjsko jelo, vrlo praktično jer se namirnice mogu kombinirati i dodavati prema mogućnostima i željama, a danas postoji bezbroj vrsta nadjeva za pizzu kao i recepata. Svatko će se složiti da je najukusnija pečena u krušnoj peći, ali popularna je i domaća verzija.
Recept za tijesto za pizzu
Sastojci:
- 300 g brašna
- 15 g svježeg kvasca ili paketić kvasca u vrećici
- 1 žličica soli
- 2 žlice maslinovog ulja
- oko 200 ml vode
Priprema:
U zdjelu prosijte brašno i sol. Dodajte ulje, vodu i kvasac te miješajte dok ne postane elastično (oko 8 minuta ručno ili 5 minuta mikserom). Pokrijte i ostavite na toplom 1-2 sata da se diže.
Zatim tijesto stavite na pobrašnjenu radnu površinu i malo ga premijesite, zatim ga razvaljati na 5 mm debljine da se dobije krug promjera 25 do 30 cm, okrećite tijesto da se ne skuplja. Vrhovima prstiju povucite tijesto od sredine prema krajevima da budu duplo deblji od ostatka tijesta.
Prije pečenja tijesto premažite umakom od rajčica te stavite sastojke po želji: šunku, gljive, masline, ocijeđene srdele ili tunu, kukuruz, papriku i naravno sir. Pecite u zagrijanoj pećnici dok se sir ne otopi.