KOLIKO DUGO KUHATI KUKURUZ: Uštedite novac i sami skuhajte najukusniju zdravu grickalicu

Vrijeme termičke obrade ovisi o tome kuhate li mladi ili zreli kukuruz.

Shutterstock

Omiljena grickalica na plaži ili u šetnji gradom mnogima je kuhani kukuruz, ali puno jeftinije je kupiti klipove kukuruza i skuhati ih kod kuće. Ali ako ga nikad niste kuhali sebi i svojim ukućanima, možda se pitate koliko ga dugo zapravo trebate kuhati. 

Sve ovisi o tome kuhate li mladi ili zreli kukuruz, kao i o tome koristite li obični ili ekspres lonac. Ako kuhate mladi kukuruz u običnoj posudi, stavite ga u vruću vodu i kuhajte oko 10-15 minuta. Ako zreli kukuruz kuhate u običnom loncu, stavite ga u hladnu vodu, ali kuhate ga i znatno duže, oko 40 minuta.

Mladi kukuruz se kuha prilično brzo, za najviše 10 minuta, ali je važno plamen uključiti na najjače. Mnogi griješe jer kod kuhanja dodaju sol u vodu, a zbog nje zrna postaju tvrđa i tako se produljuje vrijeme termičke obrade. Kukuruz posolite na kraju. 

Kada ga čistite prije kuhanja, nemojte očistiti sve listove, ostavite barem dva da ga pokrivaju, a preostalo lišće posložite na dno lonca u kojem ćete ga kuhati. Tako ćete stvoriti "izolaciju" i klipovi će brže biti skuhani, a imat će i poseban okus. Kuhanog ostavite u vodi da se ne osuši na zraku. 

 Izvor: Stvar ukusa