Mljeveno meso spada u jeftine i praktične namirnice pa je često na jelovniku. Ćufte u umaku su jedno od najdražih jela mnogima, a ako im želite obogatiti okus, dodajte im tajni sastojak, a to je najobičniji luk.
Narežite ga i popržite. Luk će zbog prženja biti mekan, lagano hrskav i suptilno slatkast pa će mesu dati poseban okus. Važno je zapamtiti da luk koji planirate staviti u mljeveno meso ne smijete predugo držati na vatri, dovoljno ga je samo lagano popržiti. Osim luka, okus faširancima može poboljšati i krumpir.
Recept za ćufte u umaku od rajčice
Sastojci:
Za mesne okruglice:
- 300 grama mljevenog mesa
- 1 jaje
- 1 glavica luka
- 4 češnja češnjaka
- kora kruha u mlijeku
- začin, sol, mljevena paprika, mljevena paprika
Za umak:
- 1/2 šalice ulja
- 1 žlica brašna
- 200 ml pasirane rajčice
- malo začina
- malo šećera (po želji)
Priprema:
Luk i češnjak sitno nasjeckajte i umiješajte u meso. Dodajte jedno jaje, koricu kruha koju ste narezali na sitne komadiće i začine. Sve dobro izgnječite rukama. Od smjese oblikujte okruglice i pržite na ulju.
Kad su ćufte gotove, stavite ih na papirnatu salvetu da se ocijedi višak masnoće.
Umak napravite tako da na pola šalice ulja popržite brašno. Dodajte pasiranu rajčicu i promiješajte da se ne stvore grudice. U smjesu ulijte malo vode i kuhajte 2-3 minute. Začinite po želji. Poslužite ga uz mesne okruglice i prilog po želji.
Izvor: Stvar ukusa