Ako ste i vi među onima kojim je salata od kupusa u restoranu ukusnija nego ona koju napravite kod kuće, imamo trik uz koji ćete pripremiti savršenu kupus salatu. Tajna dobre salate od kupusa leži u tome što nasjeckani ili naribani kupus stoji duže nego kad ga pripremamo kod kuće za ručak, ali i da se sol dodaje na kraju.
Sastojci:
1 glavica kupusa
sol
ulje
ocat
šećera na vrh žličice
Priprema:
Kupus naribajte ili sitno nasjeckajte te ga začinite uljem i octom. Dobro ga izgnječite rukama i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Važno je na kraju dodati šećer i sol jer ako ih dodate prije ulja i octa, sol će pasti na dno i salata će biti nejednako začinjena.
Svjež kupus savršeno se slaže s jelima od mesa, a i jako je zdrav. No njegova priprema ponekad oduzima vrijeme jer ga treba narezati i naribati, a ako se nasjecka na premale komadiće, može se pretvoriti u kašu. Ako pak se nasjecka prekrupno, neće upiti začine i nespretno ga je jesti.
Da biste narezali kupus za salatu koja će biti savršena, zaboravite klasičan ribež ili velike noževe jer sve što vam treba je gulilica za povrće.
Glavicu kupusa prerežite na pola pa na četvrtine. Četvrtinu glavice kupusa stavite na dasku za rezanje, uzmite gulilicu za povrće i povucite unutrašnju stranu kupusa gore-dolje.
Salata će biti izrezana na tanke komadiće jednake veličine pa će dobro upiti sve začine ili gotov dresing. Osim toga, uštedjet ćete vrijeme i nakon pripreme juhe i glavnog jela, nećete morati ulagati puno truda i u pripremu salate.