Kako Jamie Oliver mijesi kruh: Trikovi i recept slavnog kuhara za najbolje domaće tijesto

Slavni TV kuhar otkrio je svoje tajne pripreme domaćeg kruha.

Shutterstock

Jamie Oliver podijelio je recept za domaći kruh koji uključuje samo nekoliko sastojaka i vrlo malo kulinarskog umijeća. Toliko je jednostavno da će vam uspjeti prvi put, a čak i djeca vam mogu pomoći mijesiti tijesto.

Sastojci:

  • 650 ml mlake vode
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 kg brašna
  • 8 g soli
  • prstohvat šećera (po želji)

Priprema:

U veću staklenu posudu dodajte vodu, zatim suhi kvasac i sol (3-4 g). Šećera možete dodati po želji. Dobro promiješajte žlicom, pa ostavite da odstoji nekoliko minuta. Zatim dodajte brašno i ostatak soli. Prvo miješajte žlicom, a kada smjesa poprimi teksturu tijesta, počnite mijesiti rukom u zdjeli. Dodajte malo brašna kad god primijetite da se tijesto lijepi. Potom ga istresti na tepsiju posutu brašnom i rukama dobro umijesiti, više puta bacajući tijesto s visine. Razvaljajte dok ne osjetite da vam se smjesa ugrijala pod rukama pa je još malo pospite brašnom. Tijesto oblikujte u kuglu, vratite u zdjelu, pokrijte krpom i ostavite da se diže sat do sat i pol. Tijesto vratite na pult i mijesite rukom. Ponovo ga oblikujte u krug pa ga nožem podijelite na dva jednaka dijela. Lim za pečenje pospite brašnom, pa svaku polovicu tijesta oblikujte otprilike u standardni oblik kruha. Štruce pospite brašnom, pa ostavite tijesto da odstoji još sat vremena. Pecite na 180°C oko 35 minuta.

Postupak pogledajte u videu:

Domaći kruh po receptu Jamieja Olivera  youtube