Nekada su ljudi jeli jednostavna, ali ona jela koja su ih zasitila i napunila energijom ujutro prije odlaska na polje i na teški fizički rad. Jedno od takvih jela je palenta, pura ili žganci. Palenta se radi od kukuruznog brašna, žitarice koja tijelo puni energijom na dulje vrijeme. Ne sadrži gluten i može se konzumirati u bilo koje doba dana i mogu je jesti svi bez obzira na dob.
Palenta se može i zapeći i od nje se mogu pripremiti ukusni kolači, a najjednostavnija je kaša od palente. Recept Gordona Ramsaya: Raskošno jelo s kremastom palentom i špinatom gotovo za 10 minuta
Pržena palenta na talijanski način
Na YouTube kanalu CUCINA GEEK - Traditional Italian Recipes pronašli smo recept za pržene kocke ili štapiće koji su puno zdraviji od krumpirića, a jednako hrskavi i ukusni.
Sastojci:
- 250 g palente
- 1 l vode
- pola žličice soli
- ulje za prženje
Priprema:
Zavrijte posoljenu vodu i kad se zagrije (ali ne prokuha) dodajte palentu cijelo vrijeme miješajući. Kuhana je kada smjesa postane gusta i voda ispari. Smjesu izlijte u nauljeni kalup, prekrijte prozirnom folijom i pričekajte da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Prebacite u hladnjak i ostavite da se dobro stegne. Režite po želji pa komade pržite na dobro zagrijanom ulju.
Postupak pogledajte u videu:
Fritata od palente
Sastojci:
- maslinovo ulje
- luk
- 2 češnja češnjaka
- 375 ml mlijeka
- 55 g palente
- 6 jaja
- 150 g ribanog sira
- 250 g cherry rajčice
- 2 tikvice
- 8 kriška pršuta
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220ºC, zagrijte ulje u tavi i dodajte luk. Dodajte nakon toga češnjak te mu dodajte mlijeko i 250 ml vode nakon što se sve prodinsta. Pustite da se lagano kuha, neprestano miješajući dodajte palentu. Smanjite vatru i kuhajte uz povremeno miješanje 8-10 minuta dok se palenta ne skuha.
Pomiješajte jaja i sir u zdjeli, začinite i pomiješajte s palentom. Dodajte 3/4 rajčice i tikvica u tavu, a ostatak ostavite za posluživanje. Promiješajte te prebacite u pećnicu na 20 minuta ili dok ne postane zlatne boje.
Izvadite i ostavite da se hladi. Servirajte s pršutom i rajčicom na vrhu.
Palenta s kestenom
Sastojci:
- 250 g šampinjona
- 2 žličice maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka
- 1 grančica ružmarina, nasjeckani listovi
- 100 g kuhanog kestena
- 100 ml punomasnog mleka
- 100 g palente
- 30 g maslaca
- 25 g parmezana
- 100 g tvrdog sira
Priprema:
Šampinjone popržite oko tri minute, uz povremeno miješanje. Smanjite vatru na srednju i dodaje ulje, češnjak, ružmarin i kestenje. Kuhajte nekoliko minuta uz miješanje, dok ne zamiriše. Dodajte žlicu vode i poklopite te ostavite da se ohladi 10 minuta.
Ulijte mlijeko u lonac s 400 ml vode i prstohvatom soli i pustite da zavrije. Smanjite vatru na najnižu, ulijte palentu uz miješanje i kuhajte 5-8 minuta uz stalno miješanje dok se ne zgusne i odvoji od stijenki posude.
Umiješajte maslac, parmezan i pola sira te začinite. Pospite preostalim sirom. Začinite smjesu s gljivama, zatim je žlicom prelijte preko palente, sa sokom koji je ostao u tavi.