5 sitnih grešaka koje radite kod kuhanja graha zbog kojih vam ne ispadne kao bakin

Jeftina i zdrava mahunarka često se priprema kao varivo, a ukusna i kao zapečena te u receptima za meksička jela, salate i u tortilji.

Shutterstock

Grah spada među omiljene namirnice, jer je jeftin, ukusan i zasitan, a mahunarke su općenito poželjne u uravnoteženoj i zdravoj prehrani. 

Spada u niskokalorične namirnice - u 100 g graha ima samo 143 kalorije, a u istoj količini možete pronaći puno proteina, ugljikohidrata, masti, vlakana, vitamina B1, B6, E i K, cinka, kalija , selen, magnezij, željezo, fosfor... Osim toga, grah ima nizak glikemijski indeks, što znači da se ne morate previše brinuti o skoku šećera u krvi nakon obroka, piše Glossy.

1. Niste ga namočili na pravi način

Poznato je da je grah najbrže kuhan ako je odstajao u hladnoj vodi.

No, nije dovoljno da u vodi bude samo sat vremena ili neposredno prije kuhanja, već treba ostati potopljen najmanje osam sati, najbolje preko noći. Ako imate vremena i planirate unaprijed, može stajati cijeli dan i cijelu noć prije kuhanja!

Preporučuje se jednu šaku preliti s 10 čaša hladne vode.

Shutterstock 

2. Dodali ste previše začina

Začini su vrlo važni za kvalitetan grah, a možemo koristiti sve što imamo pri ruci, od soli, papra, mljevene crvene paprike, luka i češnjaka, suhih začina, do začina poput peršina, mente, majčine dušice, kopra, bosiljka.

No, ako pretjerate, nećete dobiti željeni okus, a posebno je to slučaj kada se koristi puno soli jer je meso često dovoljno slano da je za varivo dovoljan i prstohvat začina.

3. Niste ga dovoljno skuhali

Koliko će se grah kuhati ovisi o vrsti, starosti i kvaliteti graha, kao i o tome koliko je dugo bio potopljen u vodi. Imajte na umu da se mladi grah kuha kraće, do sat vremena, a starijem treba i do tri sata da se termički obradi.

U svakom slučaju nemojte se nikada voditi onim što piše u receptu, već vilicom provjerite je li zrno dovoljno omekšalo.

Shutterstock 

4. Niste dodali povrće

Osim začina i mesa, za ukusnu juhu od graha jednostavno je potrebno povrće. Luk jelu daje poseban okus, a možete ga obogatiti i sitno nasjeckanom mrkvom, celerom, pasiranom rajčicom...

5. Stavili ste previše mesa

Koliko god voljeli okus kobasica, rebarca ili slanine u varivu od graha, zapamtite - oni su tu u pozadini i samo dodatna pomoć cjelokupnom okusu jela. Zato nemojte slučajno pretjerati s mesom, pogotovo ako koristite dimljene suhe kosti koje bi samo trebale neutralizirati jači okus povrća i dati mu "šmek".

 Izvor: Glossy.espreso.co