Barbunya pilaki je tradicionalni turski specijalitet, jelo se sastoji od graha pirjanog na maslinovom ulju s lukom, češnjakom i rajčicama. Ovo ukusno jelo, slično zapečenom grahu, Turci jedu kao lagani ručak, prilog mesu ili ribi. Poslužuje se na sobnoj temperaturi ili hladno, a servira se s malo limunovog soka i peršinom.

Sastojci:

  • 400 g graha
  • 2 mrkve 
  • 1 velika rajčica
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice ulja
  • 1/2 žličice šećera
  • 230 ml tople vode
  • šaka peršina, sitno nasjeckanog
  • sol i papar
  • kriška limuna za posluživanje

Priprema:

Namočite ga u vodi večer prije, kao što inače pripremate. Sutradan procijedite i podlijte svježom vodom, tako da bude nekoliko centimetara iznad graha.

Stavite na jaču temperaturu na štednjak i pustite da prokuha, zatim smanjite temperaturu i ostavite da lagano kuha oko pola sata. Po potrebi dodajte vode. Kad vidite da je grah omekšao, pripremite ostale sastojke.

U većoj tavi zagrijte ulje i popržite mrkvu par minuta pa dodajte luk. Pržite oko pet minuta. Zatim dodajte češnjak, rajčice i vruću vodu. Začinite solju, paprom i šećerom i dobro promiješajte. Kad prokuha pustite da kuha desetak minuta pa dodajte kuhani grah i dobro promiješajte.

Djelomično pokrijte poklopcem i ostavite da lagano kuha pola sata. Kad grah omekša, maknite posudu s vatre. Poslužite preliveno limunovim sokom i posuto peršinom.