Barbunya pilaki je tradicionalni turski specijalitet, jelo se sastoji od graha pirjanog na maslinovom ulju s lukom, češnjakom i rajčicama. Ovo ukusno jelo, slično zapečenom grahu, Turci jedu kao lagani ručak, prilog mesu ili ribi. Poslužuje se na sobnoj temperaturi ili hladno, a servira se s malo limunovog soka i peršinom.
Sastojci:
- 400 g graha
- 2 mrkve
- 1 velika rajčica
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice ulja
- 1/2 žličice šećera
- 230 ml tople vode
- šaka peršina, sitno nasjeckanog
- sol i papar
- kriška limuna za posluživanje
Priprema:
Namočite ga u vodi večer prije, kao što inače pripremate. Sutradan procijedite i podlijte svježom vodom, tako da bude nekoliko centimetara iznad graha.
Stavite na jaču temperaturu na štednjak i pustite da prokuha, zatim smanjite temperaturu i ostavite da lagano kuha oko pola sata. Po potrebi dodajte vode. Kad vidite da je grah omekšao, pripremite ostale sastojke.
U većoj tavi zagrijte ulje i popržite mrkvu par minuta pa dodajte luk. Pržite oko pet minuta. Zatim dodajte češnjak, rajčice i vruću vodu. Začinite solju, paprom i šećerom i dobro promiješajte. Kad prokuha pustite da kuha desetak minuta pa dodajte kuhani grah i dobro promiješajte.
Djelomično pokrijte poklopcem i ostavite da lagano kuha pola sata. Kad grah omekša, maknite posudu s vatre. Poslužite preliveno limunovim sokom i posuto peršinom.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice