Jedna od omiljenih namirnica na našim prostorima zasigurno je grah. Kako god ga pripremali, vrlo je zasitan, a prije svega zdrav. No neugodne posljedice konzumiranja ovog jela su nadutost i plinovi. Nasreću postoje trikovi pomoću kojih možete spriječiti nadimanje.
Grah će manje nabubriti ako prije kuhanja barem nekoliko sati odstoji u vodi. Prema savjetima naših baka, grah je dobro namočiti dan ranije i ostaviti ga u vodi preko noći.
Osim toga, za vrijeme kuhanja u vodu stavite neke od začinskih biljaka čija svojstva sprječavaju naknadno stvaranje plinova u organizmu, a to su lovor, kumin, mažuran, majčina dušica ili đumbir.
Recept za grah koji ne napuhuje
Sastojci:
2 glavice luka
1 vezica poriluka
2 lista lovora
300 g suhog mesa (rebarca)
1 žličica mljevene crvene paprike
1/2 žličice mljevenog papra
1 žlica biljnog začina
2 žlice brašna
30 ml ulja
sol
Priprema:
Grah očistite, operite i večer prije kuhanja potopite u hladnu vodu. Ujutro stavite kuhati, pustite da prokuha, pa kuhajte desetak minuta. Prvu vodu procijediti, pa grah preliti toplom vodom. Sitno narežite luk, ogulite i narežite mrkvu, popržite je s lukom, pa dodajte grah, suho meso ili rebarca i dva lista lovora. Kuhajte oko sat i pol do dva sata (ovisi o vrsti graha). Tijekom kuhanja probajte, po potrebi dodajte još vode.
Kad je grah kuhan, napravite zapršku. U tavi zagrijte ulje, dodajte brašno i pržite pazeći da ne zagori. Ohladite pa dodajte mljevenu papriku. Dobro izmiješajte i ulijte u kuhani grah. Dodajte biljne začine po ukusu, papar i sol po želji. Kuhajte još 5 minuta i ugasite.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice