Sezona višanja je u punom jeku,a mi smo za vas pripremili najfiniju pavlovu u kombinaciju s hrskavim pistacijama, slatkim višnjama u kompotu i kiselkastim jogurtom s vanilijom. Pripazite pri izradi kore od bjelanjaka, postupak izrade je jednostavan, ali treba biti oprezan.
Sastojci:
- 4 bjelanjka
- 225 g šećera
- 1,5 žličice gustina
- 3/4 žličice octa
- 50 g oljuštenih pistacija
Kompot od višanja:
- 200 g šećera
- 225 ml soka od naranče
- 3 žlice soka od limuna
- 600 g višanja očišćenih
Krema od jogurta od vanilije:
- 250 ml vrhnja za šlag
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 4 pune žlice grčkog jogurta
Priprema:
Prvo napravite pavlove tortice od pistacije. Zagrijte pećnicu na 140°C, veći lim obložite papirom za pečenje. Umutite bjelanjke s prstohvatom soli u velikoj zdjeli dok ne dođe do gustoće snijega. Potpuno umiješajte šećer, da dobijete vrlo čvrstu i sjajnu maringu. Postupno umiješajte gustina i ocat,a zatim umiješajte sve osim obilno natrpane žlice nasjeckanih pistacija.
Stavite 6 velikih žlica smjese, dobro razmaknite jedno od drugog na limu za pečenje. Zatim, koristeći stražnju stranu žlice, raširite svaki u krug od 10 cm, lagano umočite u sredinu dok to radite. Svaku pospite s nekoliko ostavljenih pistacija i pecite 45 minuta. Isključite pećnicu, ostavite otvorenu lagano pećnicu i ostavite ih unutra da se ohlade.
U međuvremenu skuhajte kompot od višanja. Stavite šećer u zdjelu sa sokom od naranče i limuna, pa ostavite na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Dodajte višnje u malu zdjelu, zatim vratite tavu na vatru i brzo kuhajte dok se sok ne smanji za otprilike pola. Ostavite da se malo ohladi, zatim prelijte preko višanja i ohladite dok ne zatreba.
Neporedno prije posluživanja, umutite vrhnje i ekstrakt vanilije, a zatim umiješajte jogurt. Žlicom dodajte malo u sredinu svake pavlove, prelijte kompotom od višanja i poslužite.
izvor: delicious