Takozvanu gizela tortu opisuju kao kombinaciju Doboš torte - najpoznatije mađarske tradicionalne torte i torte s rozen korama.
Osnovna verzija radi se od žutog biskvitnog tijesta i kreme od prženih oraha te soka i korice naranče. Uz dodatak još jedne vrste nadjeva, nadjeva od žutog kuhanog jaja i maslaca s okusom naranče te uz maštovitu dekoraciju, ova torta ni izgledom ni okusom ne zaostaje za najboljim svjetskim slasticama.
Sastojci:
Za tijesto:
- 8 jaja
- 8 žlica šećera
- 8 žlica brašna
- žličica soka od limuna
Za nadjev od oraha:
- 200 g šećera
- 50 ml soka od naranče
- 50 ml soka od limuna
- 300 g oraha
- korica jednog limuna
- kora jedne naranče
- 220 g maslaca
Za nadjev od naranče:
- 50 ml ocijeđenog soka od naranče
- žlica soka od limuna
- 110 g šećera
- 2 žlice šećera
- 4 žumanjka
- 160 g maslaca
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pripremite dvije okrugle tepsije promjera 23 cm. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka, pa ih mikserom umutite s limunovim sokom. Postupno, žlicu po žlicu, dodajte otprilike polovicu šećera i mutite dok se šećer ne otopi, a snijeg postane čvrst i sjajan. Umutiti žumanjke i preostali šećer, pa pažljivo sjediniti masu postupno dodajući brašno. Masu izlijte u podmazane tepsije, smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite oko 45 minuta.
Ohlađene kore vodoravno prerežite nazubljenim nožem tako da dobijete četiri kore. Orahe staviti u tankom sloju u tepsiju i peći na 180 stepeni oko 10 minuta, dok ne zamirišu. Samljeti ih i ostaviti sa strane. U soku od naranče i limuna otopite šećer, zagrijte do vrenja pa kuhajte oko minutu, maknite s vatre i dodajte mljevene orahe i naribanu koricu limuna i naranče.
Dobro izmiješati i ostaviti da se ohladi pa sjediniti sa dobro umućenim maslacem. Šećerni sirup pripremite tako da pola šalice šećera otopite u soku od naranče i limuna. Stavite na laganu vatru da kuha dok se ne počne zgušnjavati. U većoj metalnoj zdjeli mikserom umutite žumanjke i dvije žlice šećera, zatim posudu stavite u lonac s kipućom vodom i tucite mikserom dok u tankom mlazu ne ulijete šećerni sirup.
Kuhajte uz miješanje oko pet minuta pa ostavite fil da se ohladi. Istucite maslac dok ne postane pjenast pa postupno dodajte smjesu od jaja uz mućenje. Trećinu nadjeva od naranče sačuvajte za ukrašavanje, a ostatak podijelite na četiri dijela. Kremu od oraha podijelite na pet dijelova.
Na prvu koru namazati četvrtinu kreme od naranče, pa preko toga rasporediti petinu kreme od oraha. Preklopite drugom korom i ponovite dok ne nadjenete cijelu tortu. Zadnju petinu nadjeva od oraha premažite po stranicama torte. Napunite špricu za ukrašavanje nadjevom od naranče, upotrijebite i zvjezdaste i kružne vrhove.
Izvor: Stil