Hummingbird cake je kolač sa začinima od banane i ananasa koji potječe s Jamajke i popularan je desert na jugu Sjedinjenih Država još od 1970-ih. 

Na Jamajci je zovu i Dr. Bird cake, a ime je dobila po nacionalnoj ptici otoka, kolibriću lokalno poznatom kao ptica doktor.

Kod nas je prevode kao tortu kolibri, i kažu da je toliko ukusna da vam dođe da zapjevate kao kolibrić kad je probate. Donosimo vam recept za ovu raskošnu slasticu punu meda, s orasima, sirom i voćem, ukrašenu jestivim cvjetovima, koja doista djeluje kao medeni i aromatični mamac za kolibriće.

Sastojci:

  • 225 ml ulja
  • 300 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 300 g šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 2 mahune kardamoma
  • 1 muškatni oraščić
  • 2 vrlo zrele banane
  • 3 srednja jaja
  • 150 g ananasa iz konzerve
  • 80 g oraha

Za nadjev:

  • 200 g punomasnog mekanog sira
  • 150 g omekšalog maslaca
  • 80 g meda
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 veća naranča s korom
  • jestivo cvijeće i sušeni kolutovi ananasa, za ukras (po želji)
Recept za sočnu tortu kolibri s Jamajke
Shutterstock 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180C. Namastite dva kalupa za torte i dno svakog kalupa obložite papirom za pečenje.

Prosijte brašno u veliku zdjelu za miješanje i dodajte 1/2 žličice soli i prašak za pecivo. Dobro pomiješajte šećer, cimet, kardamon i naribajte muškatni oraščić. U posebnoj posudi istucite zgnječene banane s jajima i uljem dok se dobro ne sjedine.

U sredini suhih sastojaka napravite udubljenje i dodajte mokru smjesu. Miješajte dok se ne sjedini, zatim umiješajte nasjeckani ananas i orahe. Ulijte smjesu u kalupe i pecite u sredini pećnice 35-45 minuta. Ostavite da se hladi u kalupima oko 10 minuta prije nego što kalup prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.

U međuvremenu stavite mekani sir, omekšali maslac, med i šećer u zdjelu za miješanje i tucite dok se ne sjedini. Pokušajte ne tući smjesu previše jer će postati premekana i tekuća. Ohladite 30 minuta u hladnjaku prije upotrebe.

Na tanjur za posluživanje stavite jedan dio tijesta i premažite polovicom nadjeva. Poklopite drugim tijestom i prekrijte preostalim nadjevom. Po želji završite naribanom narančinom korom, jestivim cvijećem i kolutovima sušenog ananasa.