Za razliku od bosanske pite od bundeve koja se priprema od vučenog tijesta, narodi Sjeverne Amerike pumpkin pie zovu tart od prhkog tijesta i s kremom od bundeve.
Tradicionalno se priprema u listopadu i studenom oko Halloweena i za američki Dan zahvalnosti. Budući da je i kod nas sezona bundeve ili tikve, ove vrlo zdrave namirnice, obavezno probajte ovaj jednostavan, a preukusan recept.
Recept za pumpkin pie
Sastojci:
- 500 g prhkog tijesta
- 165 g smeđeg šećera
- 1/2 žličice cimeta
- 1/2 žličice mljevenog đumbira
- 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1/4 žličice mljevenog klinčića
- 1/2 žličice soli
- 430 g pasirane bundeve
- 1 limenka kondenziranog mlijeka
- 3 jaja
Priprema:
Prhko tijesto razvaljajte, pa utisnite u kalup. Stavite u hladnjak.
Bundevu skuhajte, pa izgnječite (trebalo bi vam 430 g pasirane bundeve). U posudi pomiješajte šećer, cimet, đumbir, muškatni oraščić i klinčiće. Zatim dodajte pire od bundeve, jaja i mlijeko. Smjesu dobro izmiješajte i izlijte u kalup na tijesto. Po želji koru možete premazati umućenim jajem. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 15 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 40 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi prije posluživanja.
Detaljan postupak pogledajte u videu: