Najljepši cheesecake s jabukama i cimetom

Kombinacija krem sira, jabuka s cimetom i muškatnim oraščićem te vanilijom čini ovaj desert neodoljivim.

Shutterstock

Cheesecake, odnosno kolač ili torta od sira je jedan od najpopularnijih jednostavnih kolača na svijetu koji i početnici mogu napraviti. Jesen nam pruža mnoštvo raznih plodova koje možete kombinirati u ovom kolaču, poput kolača od sira s kruškama ili pak popularnog cheesecakea od bundeve.

Želite li iznenaditi obitelj i ukućane posebnim jesenskim desertom, pripremite cheesecake od jabuka s cimetom i muškatnim oraščićem te vanilijom. Za pripremu je potrebno malo vremena i strpljenja, ali savršena kombinacija sastojaka čini ga neodoljivom.

Sastojci:

Za podlogu:

  • 200 g keksa
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 1,5 žličica cimeta
  • 1,5 žlica smeđeg šećera
  • 50 g maslaca

Za tijesto i crumble od jabuka:

  • 150 g jabuka
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 100 g brašna
  • 80 g smeđeg šećera
  • 70 g maslaca sobne temperature

Za punjenje kolača od sira:

  • 600 g krem ​​sira
  • 200 g šećera
  • 150 g kiselog vrhnja
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 3 jaja
Shutterstock 

Priprema:

1. Napravite koru

U blender stavite kekse, smeđi šećer, cimet i muškatni oraščić i sve dobro izmiksajte. Zatim dodajte otopljeni maslac i ponovno dobro promiješajte. Kalup obložiti papirom za pečenje, pa izliti dobivenu smjesu. Razmažite po rubu i dnu, pa lijepo pritisnite čašom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C oko 10 minuta. Ostaviti da se ohladi.

2. Napravite tijesto i mrvice od jabuka

Jabuke narežite na kockice, pa pomiješajte sa šećerom i cimetom. Sve dobro izmiješajte da se sastojci sjedine. Prekriti prozirnom folijom. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, maslac i smeđi šećer. Miješajte rukama dok ne dobijete mrvice. Prekriti prozirnom folijom.

3. Napravite nadjev

Krem sir kratko umutiti pa postupno dodavati šećer i nastaviti mutiti. U drugoj zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje i kukuruzni škrob dok ne dobijete glatku smjesu. Ne smije biti grudast. Dodati u kremu od sira, kao i vaniliju, te dobro izmiksati mikserom. Postupno dodajte jaja i sve vrijeme mutite.

4. Napravite kremu od sira

Nadjev za cheesecake izlijte u kalup i sve lijepo poravnajte. Preko toga rasporedite prvo smjesu od jabuka, a zatim mrvice od tijesta. Kalup izvana obložiti aluminijskom folijom, pa staviti u dublji pleh. Ulijte vruću vodu do pola.

5. Pecite

Cheesecake pecite u zagrijanoj pećnici na 160°C oko sat i pol. Nakon toga malo protresite kalup. Ugasite pećnicu i malo otvorite vrata te ostavite kolač od sira unutra da se hladi oko sat vremena. Zatim izvadite iz pećnice i skinite aluminijsku foliju. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi još sat vremena, a zatim u hladnjaku preko noći.

 Izvor: StvarUkusa