Puding kolači odličan su način za iskoristiti stari kruh, a ne moraju ni izgledati lijepo kad ih ispečete. Na YouTube kanalu Cook Like Czechs pronašli smo recept za poznatu poslasticu tzv. puding kolač od starog kruha s jabukama i grožđicama.
Sastojci:
- 230 g starog bijelog kruha ili francuskog bageta
- 75 g maslaca
Za puding:
- 360 ml punomasnog mlijeka
- 160 ml slatkog vrhnja
- 3 srednja jaja
- 100 g šećera
- 0,25 žličice ekstrakta vanilije
Za jabuke:
- 4 velike jabuke
- 50 g grožđica po želji preko noći namočenih u rumu
- 0,5 žličice mljevenog cimeta
- 2 žlice šećera za posipanje jabuka
Dodatno:
- 0,5 žličice maslaca za podmazivanje
- 2 žlice krušnih mrvica za pobrašnjenje
- 2 žlice šećera u prahu za posipanje kolača
Priprema:
50 g grožđica namočite u rumu preko noći. Pleh namazati maslacem i posuti prezlama. Napravite mliječnu smjesu tako da u velikoj zdjeli pomiješate 360 ml punomasnog mlijeka, 160 ml vrhnja, 100 g šećera, 3 srednja jaja i 0,25 žličice ekstrakta vanilije. Kruh narežite na komade debljine oko 1,5 cm. Ogulite 4 veće jabuke i narežite ih na tanke ploške. Kriške kruha umočite u mliječnu smjesu, ostavite da se namoče i posložite u tepsiju da čine donji sloj.
Kruh prekrijte narezanim jabukama, pospite s 2 žlice šećera, grožđicama i na kraju pospite mljevenim cimetom. Preostali kruh namočite u mliječnu smjesu i stavite preko jabuka. Ostatak mliječne smjese izlijte na vrh i lagano pritisnite vilicom. Hladni maslac narežite na tanke komadiće i njima ravnomjerno prekrijte površinu kolača. Zagrijte pećnicu na 171°C s ventilatorom. Pecite 40 minuta dok površina ne postane zlatna i hrskava. Prije posluživanja pospite sa 2 žlice šećera u prahu.
Pogledajte postupak pripreme u videu: