Nekada ljudi nisu bacali hranu, a pogotovo kruh. Od toga je nastalo jelo naziva popara, a radi se o sirotinjskoj kaši koja se dobije kada se kruh popari (razmoći vrućom vodom) te prelije otopljenom svinjskom masti.

Ovo jelo pripremalo se različito, ovisno o kraju iz kojeg potječe. Neki su poparu pripremali s vodom, a neki s mlijekom. Prema starinskom receptu, prvo se prokuha voda u kojoj su maslac, sol i češnjak pa se u to dodaje stari kruhKada se ukloni višak tekućine iz jela, može se dodati, sir, vrhnje, kajmak, šunka, slanina i ostalo po želji.

Za ovo sirotinjsko jelo možete koristiti stari, ali i svježi kruh i kuhati na vodi ili na mlijeku s vrhnjem i sirom. Neki je vole jesti i s češnjakom.

Popara s vodom i sirom

Sastojci:

2-3 kriške starog kruha
1 žličica maslaca
oko 1 šalice vode
sir

Priprema:

Ulijte vodu u tavu i pustite da se zagrije. Zatim dodajte maslac. Prije nego što zavrije maknite vodu sa štednjaka i njome prelijte kruh koji ste izrezali na komade. Pospite izmrvljenim sirom i promiješajte. Poklopite i pustite da se pari par minuta i jelo je gotovo.

Popara s mlijekom i vrhnjem

Sastojci:

400 g starog kruha
400 ml vode
400 ml mlijeka
150 g vrhnja ili kajmaka
250 g starog sira

Priprema:

Pomiješajte vodu i mlijeko i prokuhajte. Maknite sa štednjaka pa dodajte kruh koji ste natrgali. Promiješajte pa dodajte pola količine vrhnja i izdrobljen sir. Vratite na štednjak i kuhajte još 5 minuta. Izlijte u tanjur i dodajte žlicu vrhnja.

 Izvor: Stvar ukusa