29. rujna obilježava se Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane. Temelji za ovu odluku Ujedinjenih naroda nastali su iz hitne potrebe da se do 2030. godine smanje velike količine otpada od hrane na globalnom nivou.

No za razliku od gubitka hrane koji nastaje u proizvodnji, skladištenju, preradi i transportu i karakterističan za zemlje u razvoju, bacanje hrane fenomen je razvijenog dijela svijeta, a rezultat je odluka i radnji trgovaca, uslužnog sektora i potrošača. Otpad od hrane stvara snažan pritisak na okoliš, s obzirom da većina bačene hrane završi na odlagalištima i time onečišćuje tlo, vodu i zrak, piše Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Prema istraživanjima, u Hrvatskoj se više hrane baca u kućanstvima nego u trgovačkim centrima i hotelima. 

U prošlosti se bacanje kruha čak smatrao grijehom pa su kućanstva iskorištavala stari kruh do kraja, a najčešće se pohao ili mljeo u prezle. Kad kupujete ili pečete kruh svakako procijenite koju količinu kruha trebate i kako čuvati kruh da ne postane pljesniv ili ustajao. Ali prije toga od starog kruha možete napraviti i ukusna jela, od slanog i slatkog složenca, musake do poznatih prženica.

Donosimo vam recepte za ukusna jela u kojima možete iskoristiti stari kruh. 

1. Složenac od starog kruha

Sastojci:

500 g starog kruha
2 jaja
600 ml mlijeka
400 ml jogurta
100 g sira
sol, papar, bosiljak, peršin, origano, sezam
maslinovo ulje
300 g kobasica ili dimljene slanine

Priprema

Kruh narežite na kockice i prelijte mlijekom i jogurtom pa dodajte sir i ostavite 20-tak minuta da kruh upije sastojke i nabubri. Zatim dodajte razmućena jaja, začine i kobasicu ili slaninu. Smjesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i prelijte s par kapi maslinovog ulja i pospite sezamom. Pecite 20-30 minuta na 220 stupnjeva.

2. Zapečeni kruh s grožđicama

Napraviti slatki složenac od kruha i suhog voća tako što ćete kockice starog kruha natopiti smjesom od jaja, mlijeka, šećera i dodataka po želji. Dodajte malo cimeta, kardamoma ili vanilije za poseban okus. Grožđice prethodno natopije u viskiju ili rumu - ili ih zamijenite brusnicama. Umiješajte nasjeckane orašaste plodove, komadiće čokolade ili sezonsko voće, poput jabuka... Pustite mašti na volju!

Sastojci:

6 šnita starog kruha
2 žlice maslac
80 g grožđica
450 ml mlijeka
100 g šećera
4 jaja
1 žličica cimeta
1 žličica ekstrakta vanilije

5 recepata kako iskoristiti stari kruh
Shutterstock 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a dublju posudu za pečenje obložite masnim papirom. Kruh narežite na manje komade i stavite u posudu pa ga prelijte rastopljenim maslacem. Pjenjačom umutite mlijeko, šećer, jaja, cimet i ekstrakt vanilije. Prelijte kruh smjesom od jaja, pospite grožđicama pa pustite da kratko odstoji kako bi se kruh natopio.

Pecite u zagrijanoj pećnici otprilike 40 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju. Izvadite iz pećnice i po želji pospite komadićima čokolade. Pustite da složenac kratko odstoji pa narežite na kocke. Poslužite toplo.

3. Knedle od kruha

Knedle od kruha najpopularniji su prilog u tradicionalnoj njemačkoj kuhinji. Obično se miješaju s različitim svježim začinskim biljem, no mogu podnijeti i jače okuse, poput muškatnog oraščića ili naribane korice limuna. Po želji u knedle od kruha možete dodati i male komadiće svježe ili pržene slanine. Najbolje ih je poslužiti uz gulaš, goveđe ili svinjsko pečenje ili s kremastim umakom od gljiva.

Sastojci:

450 g starog kruha
250 ml mlijeka
2 žlice maslaca
1 glavica luka
1 žlica nasjeckanog peršina
2 jaja (M)
½ žličice soli
¼ žličice papra
60 g krušnih mrvica

Knedle od kruha
Shutterstock 

Priprema:

Kruh narežite na male kockice, a luk fino usitnite. Kruh prebacite u posudu, a mlijeko zagrijte do vrenja. Vrućim mlijekom prelijte kruh, promiješajte i ostavite 15 minuta.

Otopite maslac na tavi, dodajte luk i pržite dok ne omekša, pa ubacite peršin. Ubacite smjesu s maslacem u posudu s kruhom, pa dodajte jaja, sol i papar. Prstima ili drvenom kuhačom dobro promiješajte sastojke; smjesa bi trebala biti ljepljiva.

Zakuhajte veći lonac s posoljenom vodom. Napravite probnu malu kuglicu mokrim rukama pa ju ubacite u vrelu vodu. Ako se tijesto raspada u ostatak smjese dodajte malo krušnih mrvica pa oblikujte veće knedle. Pažljivo ih ubacite u vrelu vodu i kuhajte 20 minuta, a zatim ih pomoću šupljikave žlice izvadite na tanjur. Poslužite toplo!

4. Musaka od starog kruha

Sastojci:

400 g mljevenog mesa
200 g kiselog vrhnja
150 g sira
3 jaja
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
1 stari kruh
150 ml mlijeka

Priprema:

Luk sitno nasjeckajte, pa ga prodinstajte na malo ulja dok ne postane staklast. Zatim dodajte mljeveno meso i sitno sjeckani češnjak, pa sve zajedno dinstajte također na umjerenoj vatri narednih 15 minuta. Dublju četvrtastu tepsiju nauljiti, pa u nju poredati narezani stari kruh (možete skinuti koricu). Zatim na vrh staviti nadjev od dinstanog mesa, a na kraju poredati još jedan red kruha. Na više mjesta izbodite vilicom, pa sve prelijte mlijekom. Umutiti jaja i vrhnje, malo posoliti i također preliti. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 20 minuta, dok musaka ne dobije lijepu zlatnožutu boju. Pred kraj pečenja po vrhu dodati naribani sir.

5. Pohani kruh (prženice)

Nekada se izbjegavalo bacati stari kruh i osim što se mljeo u prezle, često se pohao. Priprema prženica je vrlo jednostavna, kriške kruha umočite u mlijeko i jaja, pa ispecite, a želite li poboljšati okus ovog jednostavnog i jeftinog jela, mlijeko zamijenite krem ​​sirom, a smjesi dodajte aromatične začine.

Sastojci:

kruh
100 g krem ​​sira
1 jaje
origano
1 žlica mlijeka
1 žlica nasjeckanog peršina
mljevena crvena paprika

Priprema:

Kruh narežite na kriške, a u zdjeli izmiksajte krem ​​sir s jajem. Zatim dodajte mlijeko, posolite, popaprite, pospite nasjeckanim peršinom, origanom i mljevenom paprikom i izmiksajte. Svaki komad kruha umočite u smjesu pa pržite na malo ulja.