3 najpoznatije američke pite: Od jabuka s rešetkom, bundeve i s pekan orasima

Dan zahvalnosti Amerikanci slave posljednjeg četvrtka u studenom, na stolu je obavezna pečena purica, a za desert pita od bundeva, pekan oraha ili jabuka

Shutterstock

Posljednjeg četvrtka u studenom u SAD-u slavi se Dan zahvalnosti. Iz američkih filmova i serija svi se sjećamo koliko je hrana važna na taj blagdan. Na jelovniku je obavezna pečena purica s pireom od krumpira ili batata, a za desert pita od bundeve, jabuka ili pekan oraha.

Amerikanci su poznati po svojoj piti od jabuka s rešetkom od prhkog tijesta, a zbog popularnosti ove poslastice počeli su je raditi s različitim nadjevima od voća. Recept nije kompliciran, a krajnji rezultat je jednostavno nevjerojatan. Mirisni voćni nadjev i zlatna hrskava korica čine ga prepoznatljivim, a uz dva savršena trika uspjet će i vama. Tijesto se radi u blenderu, a da bi uspjelo, u vodu možete dodati žličicu votke jer će se tako tijesto brže sjediniti. Također, prije nego počnete peći pitu od jabuka, omotajte kalup aluminijskom folijom jer ćete tako dobiti zlatnu koricu, a nadjev neće zagorjeti.

S YouTube kanala Preppy Kitchen donosimo recept za američku pitu s jabukama koja ima poznatu rešetku od prhkog tijesta te pitu s bundevom.

1. Pita od jabuka s rešetkom

Sastojci:

Za punjenje:

  • 1/4 šalice soka od limuna
  • 1,3 kg jabuka
  • 2/3 šalice šećera
  • 1/4 šalice maslaca
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1 prstohvat muškatnog oraščića
  • 1 žlica kukuruznog škroba

Za koru:

  • 230 g maslaca
  • 300 g brašna
  • 100 g šećera
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice soka od limuna
  • 1/3 šalice ledene vode
  • 1 žličica votke

Dodatno:

  • 1 jaje
  • malo mlijeka
  • 3 žlice šećera
  • 1/2 žličice cimeta
Shutterstock 

Priprema:

U blender dodajte brašno, šećer i sol. Izmiksajte, zatim dodajte hladan maslac i ponovno izmiksajte. Polako ulijevajte ledenu vodu, votku i limunov sok i nastavite miješati. Uzmite malo tijesta i stisnite, ako se stvore grudice, izvadite tijesto iz blendera. Ako se nisu stvorile grudice, dodajte još malo vode i kratko miksajte. Kad izvadite tijesto iz blendera još ga malo mijesite da se svi sastojci dobro sjedine. Razvaljajte ga u krug debljine 2,5 cm i stavite u foliju ili vrećicu. Ostavite u hladnjaku oko pola sata.

Jabuke ogulite i narežite na ploške pa ih pokapajte limunovim sokom. Dodajte šećer i promiješajte. U velikoj tavi otopite maslac na srednjoj vatri. Dodajte jabuke i pirjajte oko 2-3 minute uz stalno miješanje. Zatim poklopite, smanjite vatru i kuhajte dok jabuke ne omekšaju i ne puste sok, oko 7 minuta. Jabuke procijedite, a dobivenu tekućinu vratite u tavu i dodajte kukuruzni škrob. Promiješajte i uz miješanje kuhajte dok se ne zgusne. Preko jabuka ponovo prelijte umak, dodajte cimet i muškatni oraščić pa promiješajte i ostavite da se nadjev potpuno ohladi.

Tijesto tanko razvaljajte na pobrašnjenoj površini, pa ga prebacite u kalup. Tijesto koje viri iz kalupa izrežite pa opet premijesite i razvaljajte. Izrežite trake. Ulijte nadjev, pa na to stavite trake, tako da se preklapaju. Ponovno odrežite višak i dobro utisnite tijesto. Umutite jaje s mlijekom i premažite. Pospite cimetom pomiješanim s šećerom, pa kalup omotajte aluminijskom folijom. Na ovaj način će pita biti savršeno pečena, imat će zlatnu koricu, a sredina neće zagorjeti. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 45-50 minuta.

Detaljni postupak pripreme pogledajte u videu:

Američka pita od jabuka s rešetkom  youtube

2. Pita od bundeve

Sastojci:

  • 500 g prhkog tijesta
  • 165 g smeđeg šećera
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog đumbira
  • 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 1/4 žličice mljevenog klinčića
  • 1/2 žličice soli
  • 430 g pasirane bundeve
  • 1 limenka kondenziranog mlijeka
  • 3 jaja
Shutterstock 

Priprema:

Prhko tijesto razvaljajte, pa utisnite u kalup. Stavite u hladnjak.

Bundevu skuhajte, pa izgnječite (trebalo bi vam 430 g pasirane bundeve). U posudi pomiješajte šećer, cimet, đumbir, muškatni oraščić i klinčiće. Zatim dodajte pire od bundeve, jaja i mlijeko. Smjesu dobro izmiješajte i izlijte u kalup na tijesto. Po želji koru možete premazati umućenim jajem.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 15 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 40 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi prije posluživanja.

Detaljan postupak pogledajte u videu:

Pita od bundeve  youtube

3. Pita s pekan orasima

Sastojci:

  • 150 g brašna
  • 1 jaje
  • 100 g maslaca
  • 30 g šećera
  • 5 g praška za pecivo
  • soli po želji

Za nadjev:

  • 100 g maslaca
  • 50 g slatkog vrhnja
  • 2 žlice meda
  • 100 g šećera
  • 40 ml vode
  • 200 g pekan oraha
Shutterstock 

Priprema:

U zdjeli pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i šećer. Dodajte maslac, pa sve rukama miješajte dok ne dobijete mrvice. Dodati jaje i zamijesiti tijesto pa staviti u hladnjak da se ohladi 30 minuta.

Za pripremu nadjeva tostirajte pekan orahe u pećnici 10 minuta na 180 stupnjeva.

Pomiješajte šećer, vodu i med u dubokoj zdjeli. Ostaviti na jakoj vatri i stalno miješati, dok ne dobije lijepu karamel boju.

U drugoj posudi zagrijte vrhnje do vrenja.

Gotov karamel maknite s vatre, dodajte komadiće maslaca i miješajte dok se ne otopi.

Pažljivo ulijte vruće vrhnje, promiješajte, dodajte pekan orahe i ponovno promiješajte.

Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte, pa stavite u posudu za pečenje, ne zaboravite napraviti rupe. Na vrh staviti zgužvani papir za pečenje i uteg u obliku riže ili graha, da se tijesto ne diže te staviti peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva 20 minuta.

Izvaditi iz pećnice, skinuti teret i ostaviti da se malo ohladi.

Na podlogu od prhkog tijesta žlicom stavite ohlađenu smjesu oraha oraha, ravnomjerno rasporedite po cijelom dijelu i ostavite da se dobro ohladi, zatim ukrasite cijelim pekan orahima.

Izvor recepta za pitu s pekan orasima: Stil