Pita je naziv za kolač koji se može pripremiti ili od vučenog ili pak prhkog tijesta. Tako ipita od jabuka može biti s lisnatim ili vučenim tijestom, a američka pita od jabuka radi se od prhkog tijesta i s prepoznatljivom rešetkom od tijesta na vrhu.

Tradicionalne pite mađarica, bijela i medena pita rade se od kora prhkog tijesta. Prhke pite mogu se peći u kalupima poput tarta i obično se sastoje od podloge koja se može napraviti od tijesta ili mljevenog keksa te nadjeva od voća. Jedna od jednostavnijih pita je i američka nemoguća pita s kokosom.

Engleska pita "banoffee" dobila je naziv po glavnim sastojcima - banani i karamelu (toffee). Ovo je tradicionalan kolač u Velikoj Britaniji priprema se od podloge od keksa, nadjeva od banana i karamela te šlaga, a što je najbolje - ne peče se. 

Sastojci

Tijesto:

125g maslaca
275g mljevenog keksa

Nadjev:

175 g maslaca
175 g šećera
397 g slatkog kondenziranog mlijeka
2 srednje banane
150 g vrhnja za šlag u prahu
šećer u prahu po ukusu
hladnog mlijeka koliko je potrebno za šlag
čokolada za dekoraciju

Recept za pitu banoffee

12:23
Korak 1

Otopite

Maslac otopite na laganoj vatri pa ga pomiješajte s mljevenim keksima. 

12:28
Korak 2

Ohladite

Pripremljeno tijesto dobro utisnite u dno kalupa i ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi.

12:36
Korak 3

Izmiksajte

Izmiksajte maslac i šećer. 

12:36
Korak 4

Kuhajte

Stavite na vatru i uz miješanje zagrijavajte dok se ne rastopi. Ulijte kondenzirano mlijeko i uz stalno miješanje, od trenutka kada zavrije, kuhajte na laganoj vatri oko 10-15 minuta, dok se smjesa ne zgusne.

Engleska banoffee pita bez pečenja kremast i brzi desert
Shutterstock 

12:37
Korak 5

Prelijte

Masu prelijte preko ohlađenog tijesta, pa ostavite  da se ohladi i stegne.

12:38
Korak 6

Narežite i posložite banane

Banane narežite na kolutove i rasporedite po nadjevu te ostavite da se ohladi.

12:38
Korak 7

Izmiksajte

Izmiksajte šlag po uputama s mlijekom i šećerom u prahu. Umućeni šlag nanesite preko banana te ukrasite po želji naribanom čokoladom.