U Americi pita nije isto što i pita na području Balkana. Naime, kod njih se izraz "pie" odnosi na prhko tijesto, a pita izgleda više kao tart, dok se kod nas radi od vučenog tijesta. Najpoznatija američka pita je pita od jabuka s poznatom rešetkom od tijesta, a toliko je omiljena da se čak dva puta godišnje obilježava dan pite. 23. siječnja pita slavi svoj dan, a ovaj put donosimo vam zanimljiv recept za takozvanu Impossible pitu.
U našem slobodnom prijevodu "nemoguća pita", jedna je od najjednostavnijih slastica koje ćete ikad napraviti. Priprema se u samo jednoj posudi, sastojci se izmiksaju i promiješaju i smjesa se izlije u tepsiju i pečena je za manje od sat vremena.
Ovaj kolač zahvalan je i za eksperimentiranje s dodacima, u ovom receptu dodaje se kokos, ali ako ga ne volite, možete ga izostaviti. Ljeti možete dodati limunov sok i dobit ćete odličan osvježavajući kolač, a zimi spojite naribanu koricu i sok naranče s muškatnim oraščićem.
Po želji možete dodati i jabuke ili neko drugo voće. Također, muškatni oraščić nije obavezan, ali daje fini okus kolaču.
Sastojci
- 4 jaja
- 3/4 šalice šećera
- 4 žlice maslaca
- 1/2 šalice brašna
- 2 šalice mlijeka
- 1 šalica naribanog kokosa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
Recept za nemoguću pitu
Izmiksajte
Jaja, šećer, maslac i vaniliju izmiksajte. Dodajte muškatni oraščić, brašno i mlijeko pa još izmiksajte.
Umiješajte
Pjenjačom umiješajte kokos.
Pecite
Namastite tepsiju ili obložite papirom za pečenje i izlijte smjesu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 55 minuta. Čačkalicom provjerite je li gotova pa izvadite da se ohladi. Režite tek kada se potpuno ohladi.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice