Barem jedno jutro u mjesecu trebali biste rezervirati za uživanje u domaćim muffinima. Priprema i pečenje traju otprilike 40 minuta, ali svaka će se sekunda isplatiti.
Muffini mogu na sobnoj temperaturi stajati do dva dana. Ako im želite produžiti rok trajanja, spremite ih u plastičnu kutiju, čvrsto ih zatvorite i čuvajte ih u hladnjaku do tjedan dana. Isprobajte muffine s borovnicama i zobenim pahuljicama.
Recept za muffine s borovnicama
Sastojci:
- 250 ml mlijeka
- 100 g zobenih pahuljica
- 150 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice sode
- 1/2 žličice cimeta
- 120 rastopljenog maslaca
- 150 g meda
- 1 jaje (L)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 g svježih borovnica
Shutterstock
Priprema:
- Zobene pahuljice prelijte mlijekom pa pustite da odstoje 20-ak minuta.
- Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Kalup za 12 muffina premažite uljem ili maslacem.
- U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu, cimet i sol.
- U drugoj posudi izmiksajte maslac s jajima, medom i ekstraktom vanilije.
- Sjedinite sve sastojke izuzev borovnica pa dobro promiješajte drvenom žlicom. Na kraju pažljivo umiješajte i borovnice.
- Napunite kalupe za muffine do vrha pa ih pecite pet minuta na temperaturi od 220 stupnjeva. Potom temperaturu smanjite na 180 i pecite ih još 15-ak minuta. Čačkalicom provjerite jesu li gotovi, a zatim ih izvadite iz pećnice.
- Ostavite muffine 10 minuta u kalupu, nakon čega ih pažljivo možete izvaditi uz pomoć tankog noža. U slast!