Bolonjez špagete je umak na bazi mljevenog mesa i umaka od rajčice koji potječe iz talijanskog grada Bologne, a obično se služi uz tjesteninu. Talijani je tradicionalno poslužuju uz tagliatelle, a slavni engleski chef Gordon Ramsay otkrio je svoj trik za pripremu ovog popularnog jela.
Gordon vjeruje da će umak imati najbolju konzistenciju ako se luk i mrkva naribaju prije pirjanja. Ne samo da tako daju nešto gušću teksturu umaku, već se i brže termički obrađuju.
Naribanu mrkvu i luk, kao i protisnuti češnjak slavni chef pirja na maslinovom ulju i s malo osušenog origana nekoliko minuta, prije nego što u tavu dodaje mljeveno meso.
Nakon što meso dobije tamnosmeđu boju, u tavu dodaje pire od rajčica i crveno vino koje reducira sve dok ne dobije gusti umak. Njega potom razrjeđuje s nasjeckanim rajčicama kojima je dodao nekoliko kapi ljutog Worcestera. Na kraju kuhanja u umak dodaje nekoliko žlica kravljeg mlijeka.
"Mlijeko umaku daje bogat okus te glatku teksturu," priznaje Gordon Ramsay. Isprobajte malo drugačiji recept s dodatnim sastojkom po preporuci slavnog kuhara.
izvor: punkufer.hr