Lazanje su tradicionalno jelo talijanske gastronomije, koje imaju bogatu povijest i odličan okus. One su najstarije jelo od tjestenine u povijesti u kojem su uživali još i stari Rimljani. Izvorno su bile punjene samo povrćem, a meso je dodano u razdoblju renesanse. Mnogima su omiljeno jelo, brzo se slažu, a ukusne su i zasitne.
Naš predstavnik na Eurosongu, Baby Lasagna upravo je njihovo ime odabrao za svoje umjetničko ime, a kao podršku njemu, mnogi planiraju na svom jelovniku u subotu imati upravo lazanje. Chef Melkior Bašić osmislio je recept za baby lasagne koje možete pripremiti idući dan, ako vam ostane koji komad.
Mi vam donosimo 3 savjeta kako da napravite lazanje kao u najboljem talijanskom restoranu.
U meso dodajte sitno sjeckano povrće
Kako bi vam umak od mesa dobio kremastiju teksturu i bogatiji okus, dodajte mu sitno nasjeckano povrće. Najbolje bi bilo da dodajte šparoga, celera i peršina, kako bi umak dobio malo zemljanih nota. BItno je da je povrće sitno nasjeckano, kako bi se brže skuhalo i omekšalo.
Domaći listovi za lazanje
Bolja opcija od običnih kora za lazanje su domaće svježi listovi koji će lazanjama dati kremastiji i ukusniji okus. Svježe tijesto bolje će se spojiti s ostalim sastojcima, a i nije ih potrebno kuhati prije pećenja.
Bešamel je bit lazanja
Nikako prilikom pripreme lazanja nemojte zaboraviti na bešamel. Jednostavan je za pripremu, a jelu daje divan kremast i bogat ukus. Također u bešamel obavezno stavite muškatnog oraščića.
Svjetski dan lazanja obilježava se 29. srpnja svake godine.