Viktorijina torta je biskvitna torta s jagodama i šlagom, koja je ime dobila po kraljici Vikotoriji, britanskoj vladarici u 19. stoljeću. Kraljici Viktoriji to je bio najdraži desert, a tradicija je bila posluživat ga uz čaj u 17 sati, vrijeme koje je u britanskoj kulturi rezervirano za ispijanje čaja uz ukusne kolače.
Probajte ovaj recept i osjećajte se kao britanska kraljica uz šalicu čaja.
Sastojci:
- 200 g maslaca
- 200 g šećera
- 4 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 g brašna
- 160 g džema od jagode
- 300 ml vrhnja za šlag
- šećer u prahu
- svježe jagode
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C, namastite dva kruga kalupa za torte promjera 20 cm i podloga obložite papirom za pečenje.
Pomoću miksera miksajte maslac i šećer u maloj zdjeli dok ne postane kremasto. Umutite jedno po jedno jaje, dobro miksajte nakon dodavanja. Umutite vaniliju i prebacite smjesu u veliku zdjelu za miješanje.
Prosijajte brašno preko smjese maslaca i upotrijebite silikonsku lopaticu kako biste je ujednačili, pripazite da previše ne izmiješate. Smjesnu ravnomjerno rasporedite između kalupa za torte. Pecite 20 minuta, dok ne dobije zlatno rumenu boju. Ohladite u kalupima 5 minuta, a zatim prijeđite nožem po rubovima kolača da se odvoji od kalupa i pričkajte da se skroz ohladi. Izmiksajte šlag s ekstraktom vanilije.
Jedan biskvit stavite na tanjur za serviranje i premažite pekmezom, možete na pekmez staviti komadiće jagoda. Premažite šlagom i nježno stavite drugu tortu na vrh. Pospite šećerom u prahu i poslužite sa svježim jagodama.
Izvor: taste