Torta od mrkve desert je koji zbog svoje glavne namirnice drugačiji od ostalih, ali je jako ukusan i sočan. Mrkva je jedno od najzdravijih povrća, zbog visokog udjela vitamina A koji je dobar za vid. Biskvit je jako sočan zbog vlakana kojima je bogata mrkva, a zbog prirodne slatkoće mrkve neće vam trebati puno dodatnog šećera.

Sastojci:

  • 260 g brašna
  • 2 žlice soda bikarbone
  • pola žličice soli
  • 1,5 žličica cimeta
  • 295 ml ulja
  • 200 g šećera
  • 190 g seđeg šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 4 velika jaja
  • 300 g ribane mrkve
  • 120 g oraha
  • 70 g grožđica

Za glazuru:

  • 225 g krem sir
  • 2 žliči ce kukuruznog škroba
  • 140 g šećera u prahu
  • 80 ml vrhnja
  • 50 g orasi (grubo nasjeckani)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za torte od 22 cm obložite papirom za pečenje. Umutite brašno, soda bikarbonu, sol i cimet dok se dobro ne izmiješa. U drugu zdjelu pjenasto izmiješajte ulje, šećere i vaniliju. Dodajte jaja, jedno po jedno, muteći svako. Silikonskom lopaticom promiješajte suhe sastojke koje stavljate na 3 puta. Lagano miješajte dok tijesto ne postane glatko. Umiješajte mrkvu, orahe i grožđice. Podijelite smjesu na dva dijela. Pecite prvi dio 35 do 45 minuta, dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista. Ostavite da se ohladi u kalupu 15 minuta i izvadite iz kalupa. U velikoj zdjeli miksajte krem sir na srednjoj brzini. Prosijajte šećer u prahu i kukuruzni škrob kroz sito i dodajte siru. Ulijte vrhnje i miksajte 2-3 minute na srednjoj brzini. Ohladite kremu. Kada se kore potpuno ohlade, premažite vrh jednog sloja torte i stavite drugi sloj na vrh. Dodajte preostalu glazuru na vrh torte od mrkve, stranice torte ostavite bez glazure. Zaršite sa šakom oraha na vrhu.